Картахена: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м кат
сливане с Петте хълма на Нови Картаген
Ред 25: Ред 25:
}}
}}


'''Картахена''' ({{lang-es|Cartagena}}) е [[град]] в Югоизточна [[Испания]], автономна област [[Мурсия (автономна област)|Мурсия]]. Той е важно пристанище на [[Средиземно море]] и седалище на испанския военноморски флот от 18 век насам. Основан е около [[230 пр.н.е.]] от картагенския военачалник [[Хасдрубал (Картахена)|Хасдрубал]] на мястото на предходно финикийско поселище и става известен в римската епоха под името [[Нови Картаген]]. От средата на 6 век до 622 г. е под византийска власт и градът носи името [[Carthago Spartaria]].
'''Картахена''' ({{lang-es|Cartagena}}) е [[град]] в Югоизточна [[Испания]], автономна област [[Мурсия (автономна област)|Мурсия]]. Той е важно пристанище на [[Средиземно море]] и седалище на испанския военноморски флот от 18 век насам. Населението му е 216,655 души (2012).


== История ==
Населението му е 216,655 души (2012).
{{раздел-мъниче}}

В Древността областта на днешния град Картахена е обитавана от етническата група [[мастия]]. Градът е основан е около [[230 пр.н.е.]] от картагенския военачалник [[Хасдрубал (Картахена)|Хасдрубал Красивия]] на мястото на предходно финикийско поселище. Хасдрубал издига [[пуническата стена в Картахена|Пуническата стена]] около петте хълма на античния град. Селището става известно в римската епоха под името ''Нови Картаген''. От средата на 6 век до 622 г. е под византийска власт и градът носи името ''Carthago Spartaria''.


== Известни личности ==
== Известни личности ==

Версия от 07:58, 10 февруари 2015

Вижте пояснителната страница за други значения на Картахена.

Шаблон:Селище в Испания инфо

Картахена (Шаблон:Lang-es) е град в Югоизточна Испания, автономна област Мурсия. Той е важно пристанище на Средиземно море и седалище на испанския военноморски флот от 18 век насам. Населението му е 216,655 души (2012).

История

В Древността областта на днешния град Картахена е обитавана от етническата група мастия. Градът е основан е около 230 пр.н.е. от картагенския военачалник Хасдрубал Красивия на мястото на предходно финикийско поселище. Хасдрубал издига Пуническата стена около петте хълма на античния град. Селището става известно в римската епоха под името Нови Картаген. От средата на 6 век до 622 г. е под византийска власт и градът носи името Carthago Spartaria.

Известни личности

Родени в Картахена

Шаблон:Гео-мъниче Шаблон:Испания-мъниче