Разлика между версии на „Манга“

Направо към навигацията Направо към търсенето
1 байт изтрити ,  преди 4 години
м
Bot: Reverted to revision 7303484 by Rumensz on 2016-05-17T06:09:02Z
м (от ляво)
м (Bot: Reverted to revision 7303484 by Rumensz on 2016-05-17T06:09:02Z)
[[File:Manga reading direction.svg|thumb|150px|Посоката на четене на страници в една традиционна манга (поредицата от числа показва последователността на стъпките при четене).]]
За разлика от повечето комикси по света, които най-често следват европейския маниер на графично оформление на комикса, мангата се характеризира със силно застъпване на техническото майсторство и оформянето на отделните визуални елементи (вкл. вниманието към детайлите), които съставляват комикс панелите (така се наричат страниците с правоъгълни кутии, които съставляват един комикс). Сред по-популярните оразличаващи характеристики на манга произведенията най-голямо значение обикновено се поставя на следните:
* Посоката на четене на манга е отдясно-наляво и отгоре-надолу, за разлика от европейските комикси, които се четат от лявоотляво-надясно и отгоре-надолу.
* Може да се твърди, че мангата често по-добре илюстрира душевните състояния и емоциите на персонажите от други видове комикси.
* Стила на рисунките може да варира в големи размери между различните мангака творци, които спомага за разнообразието на външния вид.
43 088

редакции

Навигация