Георги Георгиев (ветроходец): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м хелин
Паметна плоча на Варненския хелинг.jpg
Ред 3: Ред 3:
{{Биография инфо
{{Биография инфо
| име= Георги Георгиев
| име= Георги Георгиев
| портрет=
| портрет= Паметна плоча на Варненския хелинг.jpg
| описание= български ветроходец
| описание= български ветроходец
| роден-място=[[Кърджали]], [[България]]
| роден-място=[[Кърджали]], [[България]]

Версия от 20:17, 11 юли 2017

Вижте пояснителната страница за други личности с името Георги Георгиев.

Георги Георгиев
български ветроходец

Роден
Починал
13 май 1980 г. (49 г.)

Георги Иванов Георгиев, наричан Капитана, е български ветроходец по далечно плаване.

Биография

Роден е в Кърджали на 4 юни 1930 г. Баща му е офицер от армията (родом от Ботевград) и семейството често сменя местожителството си. През 1939 или 1940 г. баща му получава назначение във Варна и тогава малкият Георги за първи път вижда морето. Очевидно то го примамва още тогава или, както се изразява първопроходецът в самотното ветроходство американецът Джошуа Слоукъм, "То, морето, ме очарова още от самото начало." От спомени на очевидци и приятели се знае, че бъдещият капитан Георгиев наистина е прекарвал повече време на хелинга (там, където навремето във Варненското пристанище са държали гребните и ветроходни лодки), отколкото над учебниците.

В началото на 1950-те год. Капитана отива в София, където живее сестра му и изпратеният там неин съпруг - военен лекар. В онези години Георги Георгиев основава буквално "с 2 ръце" първия софийски яхтклуб "Академик" край Горни Пасарел. Жени се, ражда му се син, но скоропостижно се развежда и се завръща във Варна, за да се заеме да довърши образованието си. Без особени усилия завършва Вечерната гимназия и Техникума по корабостроене и корабоплаване, който му дава възможността да се заеме с онова, което най-много обича - да плава по море.

След основаването на яхтклуб "Порт Варна" (който след смъртта на Капитана взема неговото име) Георги Георгиев се включва активно в дейността му. Първото голямо плаване, осъществено от този клуб през 1974 година с яхта "Вега", е обиколка на Черно море с идеята да се търси сътрудничество за организиране на голяма регата в акваторията на Понта. То е под командването на Георги Георгиев, а членове на екипажа са Иван Георгиев - Зъбата, Иван Йорданов и журналистът Братислав Талев - син на писателя Димитър Талев и по онова време журналист в списание "Наука и техника за младежта".

Хелингът на Пристанище Варна, началото на ХХ век

През 1975 година по решение на клубния съвет Георги Георгиев прави квалификационно плаване за Трансатлантическото състезание за самотници, известно тогава като ОСТАР (OSTAR - Observer Singlehanded Transatlantic Race), от Варна до Батуми.

На 5 юни 1976 година яхтата "Кор Кароли" е сред 125-те допуснати до старта на ОСТАР-76. Състезанието Капитана завършва 37-и от общо 73-а завършили в най-тежките хидрометеорологични условия, при които то се е провеждало. За първи път загиват двама души, мнозина са спасени в морето, а потрошените от щормовете яхти са десетки.

След прекалено дълъг престой за доокомлпектоване на яхтата в Ню Йорк "Кор Кароли" отплава за Маями и оттам за Куба, където на 20 декември 1976 година стартира в околосветския си рейс. Завършва го следващата година, отново на 20 декември, с рекордно за размерите и възможностите на яхтата проплавано време - под 202 денонощия. 3 години по-късно това постижение е включено в Книгата за рекорди на Гинес.

След завръщането си в родината капитан Георги Георгиев е удостоен със званието "Герой на Народна република България". На името му е наименуван нов 25000-тонен кораб за насипни товари на „Български морски флот“, става почетен спортист № 1 за 1977 г., както и почетен гражданин на Варна и родния му Кърджали.

Външни