Димитриос Викелас: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Бот: премахване на уикивръзки към години
м (Бот: премахване на уикивръзки към години)
Роден е в [[Ермуполи]] на остров [[Сирос]] и има корени от [[Бер]]. Като дете често е боледувал и поради това получава некачествено образование. Напуска родината си на 17 и отива да работи при чичо си в [[Лондон]] като букмейкър и после става негов партньор в бизнеса. В Лондон се среща и става приятел с бъдещия президент на Гърция - Харилаос Трикоупис, който е син на гръцкия посланик в [[Англия]].
 
Викелас представя спортния клуб Панелиниос на конгреса свикан от [[Пиер дьо Кубертен]] през [[1894]], когато се сформира и олимпийското движение. Първоначално идеята на Кубертен е била първите олимпийски игри да бъдат организирани през [[1900]] в [[Париж]], но Викелас го убеждава, че е най-добре те да бъдат проведени в [[Атина]] като символично продължение на древните олимпиади. Според правилата на МОК президент е трябвало да стане личност от страната, която ще приеме олимпиадата. По този начин Викелас става първият президент на организацията.
 
След олимпиадата Викелас се отказва от председателството на [[МОК]] и започва да се занимава с други дейности. Умира на 73 години в Атина.<ref>[http://hellas.teipir.gr/Thesis/Veroia/Greek/Monuments/Protomes/Bikelas.htm Δημήτριος Βικέλας (1835-1908)]</ref>
119 612

редакции

Навигация