Юлия (дъщеря на Юлий Цезар): Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
интервал; козметични промени
м (Добавяне на Категория:Починали при раждане, ползвайки HotCat)
м (интервал; козметични промени)
Юлия е родена през 82 или в 83 г. пр.н.е. в семейството на Гай Юлий Цезар и неговата първа жена [[Корнелия Цина]], дъщерята на [[Луций Корнелий Цина]].
 
Майка ѝѝ умира през [[68 пр.н.е.]] при раждане и с възпитанието на Юлия се заема баба ѝѝ, майката на Цезар, [[Аврелия Кота]].
 
=== Брак ===
Както и повечето знатни патрицианки, Юлия също е използвана от баща си като инструмент, който да му помогне в неговата кариера. Първоначално Цезар планирал да я даде за жена на [[Фауст Корнелий Сула]], но през [[67 пр.н.е.]] [[Сервилия Цепиона|Сервилия]] му предлага да се сродят семействата им и той да даде Юлия за жена на нейния син от първия ѝѝ брак [[Марк Юний Брут]]. Цезар се съгласява.
 
Когато обаче идва времето за бракосъчетанието, Цезар разваля уговорката, изплащайки на Брут обещаната компенсация – 100 [[Талант (единица)|таланта]] злато и дава Юлия на своя политически съратник [[Помпей Велики]].
През август 54 пр.н.е., при раждане, Юлия умира. Нейното дете, момиченце, също не оцелява и след няколко дни и то умира.
 
Скръбта на Помпей била безутешна. Той искал да погребе Юлия на своята вила на Албанските хълмове, но римляните, които се отнасяли много добре към Юлия, поискали прахът ѝѝ да бъде положен на Марсово поле, за което пък било необходимо разрешението на сената. На изслушаването, консула за тази година, [[Луций Домиций Ахенобарб (консул 54 пр.н.е.)|Луций Домиций Ахенобарб]], се опитал да се противопостави на такова разрешение, но сенатът го приел. Прахът на Юлия е погребан на Марсово поле.
 
Скоро след смъртта на Юлия, Помпей и Цезар стават врагове.
 
=== Вижте също ===
* [[Юлии]]
* [[Родословно дърво на Юлиево-Клавдиевата династия]]
 
[[Категория:Юлиево-Клавдиева династия]]

Навигация