Разлика между версии на „Уилям Тен“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
замяна с n-тире
м (Премахната редакция 8809232 на Kerberizer (б.))
Етикет: Връщане
м (замяна с n-тире)
От [[1945]] г. досега той е написал 11 книги и десетки разкази, академични статии и есета. Започнал е да пише още докато е работел в лабораториите "Бел", и в началото на 1950-те читателите на "[[Галакси Сайънс Фикшън]]" вече са очаквали с нетърпение броевете, в които са излизали сатиричните му научно-фантастични произведения. ''The Science Fiction Encyclopedia'' го описва като "един от много малкото наистина комични представители на жанра, и наистина сатирични автори на фантастични разкази".
 
Работата му в радарната лаборатория поражда първия му разказ, "Александър Примамката", за радарен лъч, насочен към луната. Разказът е публикуван в майския брой от [[1946]] г. на "Астоундинг Сайънс Фикшън". Само след месеци лаборатория на Сигнал Корпс успява да улови отразен от Луната радарен лъч, и разказът престава да е фантастичен. Коментарът на автора е: "Беше лош разказ, добър само колкото изобщо да бъде отпечатан. Други в същото списание бяха много по-добри, така че работих наистина сериозно върху втория си разказ. Направих го колкото мога добър." Вторият му разказ, често отпечатваният "Детска игра" ([[1947]] г.) е за юрист, който създава хора с конструкторчето "Сглоби човек" - играчка, предназначена за дете от бъдещето.
 
Филип и '''Фрума Клас''' сключват брак през [[1957]] г., и се преместват през средата на 1960-те в [[Стейт Колидж]], [[Пенсилвания]], където Филип преподава [[английски език]] и сравнителна литература в [[Пен Стейт Юнивърсити]] в продължение на 24 години. Родена през [[1935]] г., Фрума Клас е израсла в [[Ню Йорк Сити]]. Завършила е Бронкс Хай Скул ъф Сайънс и Бруклин Колидж. Работила е като лабораторен техник, медицински редактор и редактор в издателство "[[Харпър енд Роу (издателство)|Харпър енд Роу]]". В Пен Стейт Юнивърсити работи като преподавател по писане, и като редактор към "Пен Стейт Прес".
Филип Клас е почетен гост на [[Уърлдкон]] за [[2004]] г., и е обявен за Почетен автор от [[Асоциация на американските писатели-фантасти|Асоциацията на американските писатели-фантасти]] <!--тази на Деймън Найт-->през 1999 г. Почетен гост и автор на "Лоскон 33" в [[Лос Анджелис]] от 24 до 26 ноември [[2006]] г.
 
Още след първата си публикация Уилям Тен бързо бива признат за един от най-добрите хумористи и сатирици в полето на научната фантастика. Последват я много други - "Венера и седемте пола" ([[1951]]), "Долу сред мъртвите" ([[1954]]), "Присъдата в аванс" ([[1956]]) и "На Венера си имаме равин" ([[1974]]). Една от публицистичните му статии, "Г-н Подслушвачът", по-късно е включена в сборника "Best Magazine Articles" ([[1968]]). Неговият сборник есета и интервюта "Да танцуваш гол" е номиниран за [[Награда Хюго|наградата "Хюго"]] в категория "Най-добра книга, свързана с жанра" за [[2004]] г.
 
[[Теодор Стърджън]] обобщава хумористичния поглед на Уилям Тен към живота така:
{{цитат|Би било твърде общо да се твърди, че всяка научнофантастична сатира, комедия или изобщо опит за интелигентна и остроумна критичност в жанра е бедна и като правило евтина имитация на сътвореното от този човек от 1940-те насам. Изключително съсредоточеният му и сложен ум понякога е способен да създаде толкова остро насочен и обективен коментар, че жертвата на този късмет остава перманентно излекувана. Възможно е да си струва да се създават две категории за нашия биологичен вид: човечество и Уилям Тен. Всяка от категориите си има свое общество и свои закони. Аз съм го разбрал. И според мен си струва да го разбираш така.}}
 
Повечето от литературните му творби са публикувани под името Уилям Тен, а от публицистичните - под името Филип Клас. Понякога го бъркат с [[Филип Дж. Клас]], популярен борец против митовете за [[НЛО]], роден по горе-долу същото време, и починал на 9 август 2005 г.
 
Филип и Фрума Клас са членове на Питсбъргския консорциум на ентусиастите по научната фантастика. Дъщеря им Адина живее в [[Уилксбър]], [[Пенсилвания]], и работи като техническа поддръжка.

Навигация