Спинозаври

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Спинозаври
Spino face fond.jpg
Spinosaurus skull.jpg
Класификация
империя: Eukaryota Еукариоти
царство: Animalia Животни
подцарство: Eumetazoa
надтип: Deuterostomia
тип: Chordata Хордови
подтип: Vertebrata Гръбначни
инфратип: Gnathostomata
надклас: Tetrapoda Четирикраки
клас: Sauropsida Влечуги
подклас: Diapsida
инфраклас: Archosauromorpha
надразред: Dinosauria Динозаври
разред: Saurischia Гущеротазови
подразред: Theropoda
надсемейство: Megalosauroidea
семейство: Spinosauridae
род: Spinosaurus Спинозаври
Научно наименование
Уикивидове Spinosaurus
Видове
  • S. aegyptiacus
  • S. marocannus
Обхват на вкаменелости
албий – ценоманий, 112–97 Ma
Спинозаври в Общомедия

Спинозаврите (Spinosaurus) са род динозаври от семейство Spinosauridae. Той е най-големият познат хищник на сушата и един от най-грандиозно изглеждащите динозаври на всички времена. Той е бил огромен месояден динозавър, който вероятно е бил много успешен хищник заради специалните адаптации на неговото тяло. Най-забележителната част на спинозавъра било „платното“ му. Това платно било направено от кости, които били оформени като шипове, „излизащи“ от гърба му, съединени с кожа.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Сравнение на спинозавър с други големи хищници

Спинозавърът е бил четирикрак хищник от разред гущеро-тазови. Живял е през късната Креда, преди около 70 милиона години, в Африка. Дължината му е била от 12 до 18 м и с теглото си от 7 до 21 тона, спинозавърът е бил по-голям от тиранозавър рекс. През 2005 г. черепът и челюстта на спинозавъра били показани и се установило, че той има един от най-големите черепи на хищни динозаври. Черепът на спинозавъра е дълъг около 1,75 m, а този на тиранозавъра е 1,5 m.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Заради специфичната форма на главата се спори какво е ядял големият динозавър – риба или други „ динозаври. Черепът му е сходен с този на крокодила и с този на барионикс – две животни, които ядат риба, но след измервания е установено, че спинозавърът има много слаба захапка.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • „The Ultimate Book of Dinosaurs“, издателство Parragon
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Spinosaurus“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.