Спинър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дете със спинър

Спинър (на английски: fidget spinner, hand spinner) е развлекателна въртяща се играчка. В центъра на радиално разположена многолистова плоска конструкция от метал или пластмаса, е монтиран метален или керамичен лагер, който дава възможност тя да се върти по оста си с малко усилия.[1]

Спинърът придобива популярност през 2017 г., макар че подобни устройства са изобретени още през 1993 г. Играчката става популярна сред учениците и вследствие на това някои училища я забраниха, защото отвлича вниманието, докато в други училища играчката може да се използва дискретно.

Играчката се рекламира като полезна за хора, които имат проблеми с фокусиране на вниманието или изпитват безпокойство, тъй като успокоява нервите и премахва психологическия стрес. Към май 2017 г. няма научни доказателства, че играчките са ефективни за лечение на аутизъм или синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност [2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Fidget spinner“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.