Среден нирец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Среден нирец
♂ Среден нирец
Среден нирец
♀ Среден нирец
Среден нирец
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Птици (Aves)
разред:Гъскоподобни (Anseriformes)
семейство:Патицови (Anatidae)
триб:Mergini
род:Нирци (Mergus)
вид:Среден нирец (M. serrator)
Научно наименование
Linnaeus, 1758
Разпространение
Среден нирец в Общомедия
[ редактиране ]

Средният нирец (Mergus serrator) е сравнително дребна птица от семейство Патицови (Anatidae), разред Гъскоподобни (Anseriformes). Тежи между 0,7 и 1,4 кг, има дължина на тялото 52-62 cm и размах на крилете 83 cm. Има изразен полов диморфизъм: мъжкият е с черна глава и оперение в сиво, бяло и черно, а женската е с кафява глава и тяло в сиви тонове. Плува и се гмурка добре. По земята се придвижва също добре.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Гнезди в северните части на Европа, Азия и Северна Америка. Зимува по южните крайбрежия на Европа (включително и в България), южните части на Азия и Северна Америка. Обитава езера, реки, морски и океански крайбрежия. Като цяло предпочита соленоводните басейни.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Храни се предимно с животинска храна, дребни риби (до 6 см дължина), водни насекоми, ракообразни, червеи, дребни земноводни и съвсем малко количесто водни растения. По време на хранене се гмурка до 30 m дълбочина и прекарва под водата до половин минута (средно 15 секунди).

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Средният нирец е моногамна птица. Гнезди на земята сред гъста тревиста растителност, често далече от водата. Снася 4-14 яйца. Мъти само женската в продължение на 29-35 дни. Малките се излюпват достатъчно развити, за да могат да се придвижват и хранят сами, и напускат гнездото на първия или втория ден. Една двойка отглежда годишно едно люпило.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

Средният нирец е защитен вид на територията на България.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Mergus serrator (Linnaeus, 1758). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 27 декември 2021 г. (на английски)