Сталкинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Сталкинг (на английски: Stalking, дебнещ – преследващ), означава отношението на дадено лице, което цели да повлияе на друго лице, като предизвика състояния на страх и/или тревога, които могат да застрашат дори изпълнението на процесите в нормалното ежедневие.

Преследвачът или сталкера, може да бъде непознат, но в повечето случаи е приятел, колега, или бивш партньор, който действа воден от желанието да възстанови предишните отношения, или да отмъсти за нещо, което е претърпял. В други случаи обаче това могат да бъдат хора с проблеми в социалните взаимоотношения, които действат по този начин, с намерение да установят връзка и настояват да наложат присъствието си, дори в случаите, когато са получили ясен отрицателен отговор.

В по-редки случаи са лица, страдащи от психични разстройства, за които отношението произтича от убеждението, че те действително са във връзка с другия човек.

Обикновено такова поведение може да продължи с месеци или години, с което се подчертава аномалията на този вид поведение.

За сталкинг се приема изпращането на писма, картички, електронна поща, SMS и предмети, които не са поискани или желани от обекта. Също така надписи по стените или вандализъм с цел увреждане на имущество, заплахи, устни и писмени, понякога преминаващи във физически нападения с цел нараняване, или дори убийство на жертвата. Ако всичко това, или част от него, се прави постоянно и продължително, с цел да се предизвика страх, физическо и/или психическо страдание у жертвата, то извършителя на деянията е лице, което в някои страни може да бъде наказано от закона за тези си действия.

Киберсталкинг[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки че киберсталкинга не включва физически контакт с жертвата, той все пак може да се счита за престъпление. Нарастващата вездесъщност на интернет и лекотата, с която той позволява на другите да получат достъп до лична информация, са направили тази форма на преследване по достъпна от всякога. Потенциален сталкер може лесно да получи достъп чрез дистанционно устройство (remote device) или през интернет, до желана информация и да я използва, вместо да се изправи срещу реален човек. Такова поведение, което всъщност не отговаря на точната дефиниция за сталкинг може в действителност да е предшественик на престъпление, и трябва да бъде взето под внимание.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Stalking. // National Institiute of Justice. Посетен на 15-10-2014. (на английски)