Стандарт енд Пуърс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Standard & Poor's
Standard&Poors.svg
Управление, Уотър стрийт 55
Управление, Уотър стрийт 55
ТипДивизия на
МакГроу Хил Компании
ИндустрияФинансови услуги
Основаване1860, настоящ корпоративен статус от 1941
ОснователСливане на Poor's Publishing и Standard Statistics
СедалищеНю Йорк, САЩ
Ключови личностиДевед Шарма (президент)
Служителиприблизително 10 000
Годишни приходи(печалба) 2,61 милиарда щатски долара (2009)[1]
Уебсайтstandardandpoors.com
Standard & Poor's в Общомедия

Standard & Poor's (S&P), Стандард енд Пуърс (С&П) e базирана в САЩ корпорация за финансови услуги. Тя е дъщерна компания на McGraw-Hill, които публикуват финансови изследвания и анализи за уставен капитал и облигации. Добре известна е с фондовия индекс, базиран в САЩ S&P 500, австралийски S&P/ASX 200, канадски S&P/TSX, италиански S&P/MIB и индийски S&P CNX Nifty. Тя е една от Големите три агенции за кредитни рейтинги (трите кита), ведно с Мудис и Фич. [2]

История[редактиране | редактиране на кода]

Оригиналната компания носеща името на Хенри Пуър възниква през 1860 г., когато той публикува „История на железниците и каналите в Съединените щати“. В книгата си събира детайлна информация за финансите и управлението на компаниите в ЖП бранша в САЩ. Впоследствие чрез компанията си, той започва да издава годишник с актуализирана информация.

През 1906 г. е основана компанията Standard Statistics Bureau, която предлага нов начин за предлагане на финансови отчети. Вместо често използваните годишници, новата компания използва картички 5x7 инча (12.7x17.8 см), които позволяват много по-често актуализиране на данните.

През 1941 г. компанията на Пуър и Standard Statistics се сливат в Стандард енд Пуърс. През 1966 г. слятата компания е купена от МакГроу Хил.

Кредитен рейтинг[редактиране | редактиране на кода]

Като агенция занимаваща се с кредитен рейтинг, компанията оценява кредитни рейтинги за дълга на публичните и частните предприятия. Стандарт енд Пуърс е една от няколкото компании занимаващите с това, които са определени за национално признати статистически и рейтингови организации от страна на САЩ по ценните книжа и фондовите борси.

Стандарт енд Пуърс изготвя дългосрочни и краткосрочни кредитни рейтинги.

Дългосрочен кредитен рейтинг[редактиране | редактиране на кода]

Част от страните в света оценени от Standard & Poor чуждестранен рейтинг:[3][4]
AAA AA A BBB BB B CCC CC/D без рейтинг

Компанията оценява по скала от AAA до D. Междинни оценки се предлагат на всяко ниво между AA и CCC (BBB+, BBB и BBB-). За някои кредитополучателите, компанията може също да предложи насоки (наречени „Наблюдавани кредитополучатели“) дали е вероятно да бъде обновен (положителна), понижена (отрицателно) или несигурен (неутрален).

Инвестиционен клас[редактиране | редактиране на кода]

 • AAA: Длъжник, оценен с „ААА“ има изключително силен капацитет да изпълни финансовите си ангажименти. „ААА“ е най-висок рейтинг на издателя на кредитната определен от Standard & Poor.
 • AA: Длъжник, оценен с 'AA' има много силен капацитет да изпълни финансовите си ангажименти. Тази оценка се различава от най-високо оценени длъжници само в малка степен. Включва:
  • AA+: Еквивалент на Moody's Aa1 (високо качество, с много нисък кредитен риск, но се появява малко по-голяма чувствителност към дългосрочни рискове))
  • AA: Еквивалент на Aa2
  • AA-: Еквивалент на Aa3
 • A: Длъжник, оценен с 'A'има силен капацитет да изпълни финансовите си ангажименти, но е малко по-податливи на неблагоприятните ефекти от промените в обстоятелствата и икономическите условия от длъжници в по-висок рейтинг категории.
  • A+: Еквивалент на A1
  • A: Еквивалент на A2
 • BBB: Длъжник, оценен с 'BBB' разполага с достатъчен капацитет, за да изпълни финансовите си ангажименти. Въпреки това, неблагоприятните икономически условия или променящите се обстоятелства е по-вероятно да доведе до намаляване на способността на длъжника да изпълни финансовите си ангажименти.

Не инвестиционен клас (известен също като рискови облигации)[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Standard & Poor's в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​