Стандарт енд Пуърс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Standard & Poor's
Standard&Poors.svg
Управление, Уотър стрийт 55
Управление, Уотър стрийт 55
Информация
Тип на
компанията
Дивизия на
МакГроу Хил Компании
Търгувана като Нюйоркска фондова борса
Индустрия Финансови услуги
Основана 1860, настоящ корпоративен статус от 1941
Основател Сливане на Poor's Publishing и Standard Statistics
Седалище Ню Йорк, САЩ
Ключови личности Девед Шарма (президент)
Собственик McGraw Hill Financial
Холдингова компания McGraw Hill Financial
Дъщерни компании S&P Capital IQ
Служители приблизително 10 000
Годишни приходи (печалба) $2,61 милиарда (2009)[1]
Уебсайт standardandpoors.com
Standard & Poor's в Общомедия

Standard & Poor's (S&P), Стандард енд Пуърс (С&П) e базирана в САЩ корпорация за финансови услуги. Тя е дъщерна компания на McGraw-Hill, които публикуват финансови изследвания и анализи за уставен капитал и облигации. Добре известна е с фондовия индекс, базиран в САЩ S&P 500, австралийски S&P/ASX 200, канадски S&P/TSX, италиански S&P/MIB и индийски S&P CNX Nifty. Тя е една от Големите три агенции за кредитни рейтинги (трите кита), ведно с Мудис и Фич. [2]

История[редактиране | редактиране на кода]

Оригиналната компания носеща името на Хенри Пуър възниква през 1860 г., когато той публикува "История на железниците и каналите в Съединените щати". В книгата си събира детайлна информация за финансите и управлението на компаниите в ЖП бранша в САЩ. Впоследствие чрез компанията си, той започва да издава годишник с актуализирана информация.

През 1906 г. е основана компанията Standard Statistics Bureau, коята предлага нов начин за предлагане на финансови отчети. Вместо често използваните годишници, новата компания използва картички 5x7 инча (12.7x17.8 см), които позволяват много по-често актуализиране на данните.

През 1941 г. компанията на Пуър и Standard Statistics се сливат в Стандард енд Пуърс. През 1966 г. слятата компания е купена от МакГроу Хил.

Кредитен рейтинг[редактиране | редактиране на кода]

Като агенция занимаваща се с кредитен рейтинг, компанията оценява кредитни рейтинги за дълга на публичните и частните предприятия. Стандарт енд Пуърс е една от няколкото компании занимаващите с това, които са определени за национално признати статистически и рейтингови организации от страна на САЩ по ценните книжа и фондовите борси.

Стандарт енд Пуърс изготвя дългосрочни и краткосрочни кредитни рейтинги.

Дългосрочен кредитен рейтинг[редактиране | редактиране на кода]

Част от страните в света оценени от Standard & Poor чуждестранен рейтинг:[3][4]
Зелено – AAA
Тюркоаз – AA
Светло синьо – A
Тъмно синьо – BBB
Виочетово- BB
Червено – B
Сиво – not rated

Компанията оценява по скала от AAA до D. Междинни оценки се предлагат на всяко ниво между AA и CCC (BBB+, BBB и BBB-). За някои кредитополучателите, компанията може също да предложи насоки (наречени "Наблюдавани кредитополучатели") дали е вероятно да бъде обновен (положителна), понижена (отрицателно) или несигурен (неутрален).

Инвестиционен клас[редактиране | редактиране на кода]

 • AAA: Длъжник, оценен с "ААА" има изключително силен капацитет да изпълни финансовите си ангажименти. "ААА" е най-висок рейтинг на издателя на кредитната определен от Standard & Poor.
 • AA: Длъжник, оценен с 'AA' има много силен капацитет да изпълни финансовите си ангажименти. Тази оценка се различава от най-високато оценени длъжници само в малка степен. Включва:
  • AA+: Еквивалент на Moody's Aa1 (високо качество, с много нисък кредитен риск, но се появява малко по-голяма чувствителност към дългосрочни рискове))
  • AA: Еквивалент на Aa2
  • AA-: Еквивалент на Aa3
 • A: Длъжник, оценен с 'A'има силен капацитет да изпълни финансовите си ангажименти, но е малко по-податливи на неблагоприятните ефекти от промените в обстоятелствата и икономическите условия от длъжници в по-висок рейтинг категории.
  • A+: Еквивалент на A1
  • A: Еквивалент на A2
 • BBB: Длъжник, оценен с 'BBB' разполага с достатъчен капацитет, за да изпълни финансовите си ангажименти. Въпреки това, неблагоприятните икономически условия или променящите се обстоятелства е по-вероятно да доведе до намаляване на способността на длъжника да изпълни финансовите си ангажименти.

Не инвестиционен клас (известен също като рискови облигации)[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Standard & Poor's“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.