Стефани Куолек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Стефани Куолек
American chemist; invented Kevlar

Родена
Починала
18 юни 2014 г. (90 г.)
Стефани Куолек в Общомедия

Стефани Луис Куолек (на английски: Stephanie Louise Kwolek) родена на 31 юли 1923 г. в Ню Кенсингтън, Пенсилвания, починала на 18 юни 2014 г. в Уилмингтън, Делауеър е американска химичка от полски произход. Счита се за откривателят на кевлара.

Живот и кариера[редактиране | редактиране на кода]

Родителите на Стефани са Джон Куолек (1892 – 1934) (на полски: Jan Chwałek) и Аниела „Нели“ Куолек (1898 – 1969).[1] Майката след смъртта на бащата работи в завод за производство на алуминий.

Стефани завършва през 1946 г. химия в Margaret Morrison Carnegie College към Университета „Карнеги Мелън“, след което има желание да продължи медицина, но за да събере средства за това, решава да постъпи във фирмата Дюпон. Там тя започва да се занимава със синтезирането на влакна за производството на автомобилни гуми. През 1964 г. разработва новото изкуствено влакно Кевлар (арамид). На практика след това тя не участва при практическото приложение на този продукт, както и в успешната търговска реализация, тъй като предава правата за откритието си на фирмата Дюпон.

При експерименти с ароматни полиамиди през 1965 г. открива техните свойства като течни кристали.

Стефани умира на 18 юни 2014 г. след кратко боледуване. Никога не се омъжвала.

Източници[редактиране | редактиране на кода]