Стефан Денчев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Стефан Денчев
български актьор
Роден
1897 г. (123 г.)
Починал
Националност Флаг на България България
Професия актьор
Активни години 1915-1926

Стефан Денчев е български актьор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Стефан Денчев е роден през 1897 г. в Трявна. Още 18-годишен изпълнява епизодични роли в „Народния“ и във „Войнишкия театър“ на Първи артилерийски полк.

След Балканската война е актьор в „Свободен театър“, където играе Буланов в пиесата на Н. Островски „Лес“. Известно време гастролира във варненския „К. Ранков театър“ и в трупата на Матей Икономов.

Съдбата му го отвежда в Париж, където настойчиво обикаля големите студия „Гомон“ и „Еклипс“ с надежда да получи роля. Успява да се вреди в няколко участия като статист, след което опитва късмета си в Берлин. И тук удря на камък, но започва да сътрудничи на първите наши киножурнали. В „Кинопреглед“ (бр. 4, 1920 г.) публикува възторжена статия за успехите на Маня Цачева.

През 1921 г. Денчев се завръща в България и заедно с неразделния си приятел Александър Кребс започва да редактира списание „Киносвят“, но успява да даде живот само на 5-6 броя.

Денчев успява да вземе от Васил ГендовБългаран е галант“ и заминава за Виена. Там той се представя за самия Гендов (имал поразителна външна прилика с него) и започва да прожектира филма из австрийските градове, а после обикаля и други европейски селища. Със събраните пари заминава за Холивуд, където отново представя филма за своя творба. Дали лентата публично е прожектирана в САЩ, не се знае, както и каква е нейната по-нататъшна съдба.

Със съдействието на Макс Линдер и Анюта Стюарт започва работа като помощник-оператор. През 1923 г. става ученик в Театралната школа на „Парамаунт пикчърс“. Участва като помощник-режисьор във филмите „Любовна клопка“ на Били Уилсън и „Тримата остроумни глупаци“ на Кинг Видор. Самостоятелно поставя „Вихрушката“ с Тийдър Хауз и Руд Клифорд. Представя се успешно в кинокомедията „Глупавото шосе“ и криминалната мелодрама „Бръмчащата птичка“, където се превъплъщава в ролята на главатар на банда крадци и играе заедно с Глория Суонсън.

През 1926 г. Стефан Денчев предизвиква небивал шум около особата си, когато се завръща за малко в България с личен асистент и внушителен американски автомобил. Няма да мине много време и от Америка долита новината, че Денчев е застрелян на нюйоркското пристанище. Находчивият българин се опитал да напусне страната, като отмъкне крупна сума на гангстерска групировка, в която участвал като секционен касиер.[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]