Стив Ставро

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Стив Ставро
канадски бизнесмен
Роден
Починал
23 април 2006 г. (78 г.)

Стив Атанас Ставро или Маноли Ставров Шолдов, наричан Дикльо (на английски: Steve Atanas Stavro, Manoli Stavroff Sholdas) е канадски предприемач милионер.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Стив Ставро е роден на 27 септември 1927 година в костурското село Габреш, Егейска Македония, Гърция, но през 1934 година заедно с майка си се преместват в Торонто, Канада, където баща му държи бакалия.[1] Първи братовчед е по майчина линия с Джон Битов Старши. Стив Ставро е енориаш на църковната община към македоно-българската църква „Свети Георги“ в Торонто[2] Посещава църковното училище към македоно-българската църква „Св. Св. Кирил и Методий“.[3] Завършва колеж и от началото на 50-те години започва да развива семейния бизнес, като през 60-те години вече притежава футболен отбор и участва в създаването на Северноамериканската футболна лига. От 1965 година Стив Ставро притежава коне за спортни надбягвания, като повечето от тях са кръстени на личности или събития от историята на Македония.[4] От началото на 80-те години участва в ръководството на хокейния отбор Торонто Мейпъл Лийвс.[5] Носител е на десетки спортни и държавни отличия, най-значимото сред които орден „Канада“.

Умира на 24 април 2006 година от сърдечен удар. Оставя съпруга Сали и четири дъщери. Погребан е в гробището Маунт Плезънт, като на надгробния му паметник е поставена статуя на Александър Велики на кон.[6]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония