Стипе Миочич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Стипе Миочич
Stipe Miocic
американски ММА боец
Миочич през 2016 година.
Миочич през 2016 година.

Роден
19 август 1982 г. (41 г.)

Националност САЩ
Семейство

Уебсайт
Стипе Миочич в Общомедия

Степан (Стипе) Миочич (на английски: Stipe Miocic) е американски професионален ММА боец, бивш състезател по бейзбол, парамедик в противопожарна служба от хърватски произход[1].

Миочич е настоящ световен шампион в тежка категория на шампионата UFC, след като в галавечер UFC 241 на 17 август 2019 г. печели с нокаут в четвърти рунд тогавашният шампион Даниел Кормие, ставайки за втори път в своята кариера шампион при най-тежките[2], като и 3 пъти е защитавал своята титла. Считан е от мнозина за най-добрия бял ММА боец от тежка категория в историята на UFC[3][4].

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Първото му име Стипе е умалително от Степан. Роден е в семейството на имигрантите от Хърватия Кати и Боян Миочич на 19 август 1982 г. Израства в град Юклид, щата Охайо. Баща му произхожда от град Ртина, докато майка му е от Четинград.[5] Родителите му се разделят, когато е още дете, като той продължава да живее с майка си.

Още от детството майка му го насърчава да се занимава активно със спорт. Миочич играе активно бейзбол и футбол в гимназията Ийстлейк[6].

Привлича интерес от няколко бейзболни отбори в Основната лига, докато е в Кливландския държавен университет и по-късно в университета Теревека Назарейн в Нешвил, Тенеси[7]. В Тревека Миочич учи специалност „Комуникационни изследвания“. Член е на колежанския бейзболен отбор, постига 344 точки в 7 двубоя, като с тима на Троянците спечелва редовния сезон през 2005 г.

Още като студент, през 2005 г., е използван като спарнинг партньор при подготовката на Дан Бобиш в ММА център в град Индипендънс, Охайо. Тогава Миочич тренира разни спортове (борба, бейзбол). Завръща се да тренира отново, след като завършва образование за парамедици в местния колеж Куяхога.

Първоначално тренира в стил ММА, но скоро започва да се занимава основно с бокс. Треньорът му Маркус Маринели разказва, че има сериозен потенциал – макар да тренира само от няколко месеца, той побеждава боксьори с много по-дълъг опит. След 8 месеца тренировки прави опит да се бие в мач за титлата в турнира „Златните ръкавици на Кливланд“, но достига само до четвъртфинал. Миочич започва кариерата си в ММА, печелейки първите си 6 двубоя с нокаут. Първоначално се бори в шампионата на NAAFS, където печели шампионата в тежка категория.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. [1][неработеща препратка] wkyc.com
  2. www.sportal.bg
  3. Current and all-time UFC champions // ESPN, December 8, 2017.
  4. Alex Ballentine. UFC 220 Results: Stipe Miocic Earns Big Decision Win over Francis Ngannou // Bleacher Report, January 21, 2018. Посетен на January 21, 2018.
  5. Stipe Miocic – MMA Fighter Page // tapology.com, August 19, 2013. Посетен на August 19, 2013.
  6. Chuck Yarborough. Independence's Stipe Miocic eager for UFC debut Saturday in Houston // cleveland.com, October 4, 2011.
  7. World MMA Heavyweight Scouting Report: #5 – Stipe Miocic // bloodyelbow.com. Архивиран от оригинала на 2023-03-16. Посетен на April 17, 2011.