Стоунуолски бунтове

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Барът Stonewall Inn в Манхатън, Ню Йорк, където започват сблъсъците

Стоунуолските бунтове (на английски: Stonewall riots) (също Christopher Street Day; CSD или само Стоунуол) са серия от яростни сблъсъци между хора от ЛГБТ общността и нюйоркски полицаи, които започват на 28 юни 1969 година и продължават няколко дни.

Тези събития са съсредоточени в бара Stonewall Inn и се считат за обрат в движението за равенство на правата на хомосексуалните. Сблъсъците са катализатор за световнто движение за гей права, тъй като дотогава гейове, лесбийки и трансджендъри не са действали толкова заедно и в такъв мащаб срещу полицейското насилие, оказвано спрямо тяхното общество. Мнозина считат, че тези събития поставят началото на движение, отстояващо гей гордостта (гей прайд) с гей паради.

История на термина[редактиране | редактиране на кода]

Терминът stonewall (буквално: „каменна стена“) идва от името на популярния гей-бар Stonewall Inn в нюйоркския квартал Гринич Вилидж.

На 28 юни 1969 г. барът става център на гражданско неподчинение и поле на сблъсъци между полицията и хомосексуални лица. Причина за Стоунуолския бунт е нахлуването на полицията в заведението в около 1:20 след полунощ и опитът всички присъстващи да бъдат арестувани, тъй като по онова време в Ню Йорк хомосексуалността се наказва от закона. Стълкновенията продължават няколко дни. Те се оказват повратна точка в историята на гей-движението, а името Стоунуол се превръща в символ на борбата за гей-права.

Международният празник на ЛГБТ общността се отбелязва на 28 юни. На този ден се организират гей-паради и други инициативи.