Стоян Поппетров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Стоян Поппетров
български революционер
Роден
Починал
Паметникът „Паднали за свободата на Македония“ в Кюстендил с името на дякон Софроний (27-и в първата колона).

Поп Стоян Поппетров е български духовник и революционер, кичевски войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Стоян Поппетров е роден в 1874 година в село Подвис, Кичевско, тогава в Османската империя. Завършва прогимназия в Битоля и в 1895 година става свещеник, а по-късно монах в Кичевския манастир „Света Богородица Пречиста“ под името Софроний. Става член на ВМОРО и по време на Илинденско-Преображенското въстание е войвода в Кичевско. Ранен и пленен от турците, поп Стоян е осъден на 101 година затвор, но в 1904 година успява да избяга от Битолския затвор и действа в нелегалност. След Младотурската революция става игумен на Кичевския манастир.

След като Вардарска Македония попада в Сърбия след Междусъюзническата война протойерей Софроний участва в Охридско-Дебърското въстание и загива в сражение на 27 септември 1913 година край Кичевския манастир[1][2].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македонски научен институт
  2. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 138.
     Портал „Македония“         Портал „Македония