Сусак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сусак
Susak
село Сусак
Карта
МестоположениеАдриатическо море
Страна Хърватия
Площ3,8 km²
Население151 души (2011)
39,7 души/km²
Най-висока точка98 m н.в.
44.5097° с. ш. 14.3014° и. д.
Местоположение в Хърватия
Сусак в Общомедия

Сусак (на хърватски: Susak, италиански Sansego) е малък хърватски остров в Адриатическо море, в залива Кварнер. В административно отношение влиза в състава на Приморско-горанска жупания.

Общи сведения[редактиране | редактиране на кода]

Името на Сусак е производно от гръцкото Sansegus – риган, една култура, която в изобилие е отглеждана на острова. Сусак е с площ 3,8 км², дължина около 3 км и ширина 1,5 км, дължина на бреговата линия 12,921 км. Най-високата точка е Гарба (98 м)[1].

В геоложко отношение Сусак е доста по-различен от останалите острови в Адриатическо море, тъй като е формиран от фин пясък положен върху варовикова скална основа. Как точно е станало това все още е предмет на научен спор, според някои изследователи причина е утаяването на води от река По през последната ледникова епоха[2] (Сусак е отдалечен само на 120 км от италианския бряг). Поради порьозната почва, на острова няма постоянни водоеми или речни потоци[3].

История[редактиране | редактиране на кода]

Панорама към залива на село Сусак

Сусак е населяван от дълбока древност. Тук са живели илирите, впоследствие островът е владян от римляните. През X и XI в. е управляван от Хърватското кралство, през 1071 г. хърватският крал Петър Крешимир IV предоставя права на бенедиктинския орден да построи манастир на Сусак. През XIII в. Сусак е отстъпен на Венеция и е нейно притежание до падането ѝ през 1797 г. Последвал конфликтът между Австрия и Наполеонова Франция, който приключил в полза на австрийците и те станали новите господари на острова.

След Първата световна война и Сенжерменския договор от 1919 г. Сусак заедно с други територии е даден на Италия, но италианското владичество на острова продължава само до 1945 г., когато Сусак става част от Югославия.

На 25 юни 1991 г. Хърватия обявява независимост с референдум след разпада на Югославия и оттогава до днес Сусак е част от хърватската държава.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на острова е 151 души (2011)[4].

Източници[редактиране | редактиране на кода]