Съла

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Съла
Sıla
Съла през 2011 г.
Съла през 2011 г.

Родена
Съла Генчоглу
17 юни 1980 г. (1980-06-17) (43 г.)
околия Аджъпаям, вилает Денизли, Турция
Музикална кариера
ПсевдонимSıla
Стилпоп, джаз, рок
Инструментивокал
Направлениемузикантка, авторка на песни, продуцентка
Активностот 2007 г.
ЛейбълКълъмбия Рекърдс, Епик Рекърдс, Сони Мюзик Ентъртейнмънт
Семейство
БащаШюкрю Генчоглу
МайкаЙомур Генчоглу

Уебсайтsilagencoglu.com
Съла в Общомедия

Съла (на турски: Sıla) е псевдоним на Съла Генчоглу – турска певица, авторка на песни и продуцентка. Изпълнителка на песни в стил поп, джаз и рок.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 17 юни 1980 г. в околия Аджъпаям, вилает Денизли, Турция. Името ѝ по рождение е Съла Генчоглу. По произход майка ѝ е от Измир, а баща ѝ от Денизли. Майка ѝ Йомур Генчоглу (по баща Балабан) е фармацевтка, а баща ѝ Шюкрю Генчоглу е политик и химик. Те се сгодяват през 1973 г. и сключват брак през 1975 г. В средата на 1990 г. Шюкрю Генчоглу е кандидат за валия на вилает Денизли, излъчен от Партията на истинския път, но по-късно подава оставка и не участва в изборите. Дядото на Съла по майчина линия, Музафер Фикри Балабан е бил депутат в 10-ия парламент на Турция, представляващ Демократическата партия, осъден на две години и половина затвор след държавния преврат в Турция през 1960 г. Нейният дядо по бащина линия Ръза Генчоглу е бил депутат от Партията на справедливостта в 15-ия парламент на Турция.[1][2] След завършване на основното си образование в Денизли тя се запалва по изучаването на френски език и се установява в Измир с баба си Сюхейла Балабан, за да посещава гимназия.[3] През 1990 г. тя се записва в гимназия „Тевфик Фикрет“, за да изучава френски език и остава там до 1997 г. Там нейният учител по музика, Азиз Пелен, признава интереса на Съла към музиката и я кара да се появява на сцената в училищни хорове и програми.[4] Втората и третата година в гимназията ходи на частни уроци по пеене. Посещава уроци и при Сабахат Текебаш от Държавната опера и балет на Измир.

През 1998 г. се премества в Истанбул и записва да учи висше образование. Изучава френски език и литература във Факултета по литература на Истанбулския университет в продължение на една година, след това се прехвърля в Истанбулския университет „Билги“, за да учи джаз музика. Преди това тя става солистка на джаз оркестъра на Нешет Руакан, Недим Руакан и Незих Йешилнил на джаз фестивала в Афьон. Усъвършенства се заедно с Нюкхет Руаджан и се запознава с музиканта Ефе Бахадър, който има значителен принос върху бъдещите ѝ албуми. След кратко обучение се запознава с Кенан Догулу и става негов беквокалист в продължение на седем години. В допълнение композициите и текстовете на песните на Съла са включени в албумите на много известни изпълнители като Ферхат Гьочер, Кенан Догулу и Емел Мюфтюоглу. Тя придобива популярност след публиката при съвместната си дейност със Сезен Аксу в песента Sıla-Töre за турския телевизионен сериал „Завръщане“.[5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Sıla nereye biz oraya... // milliyet.com.tr, 23 юни 2014. Посетен на 25 март 2024. (на турски)
  2. Sıla'dan annesine doğum günü partisi // milliyet.com.tr, 7 януари 2012. Посетен на 25 март 2024. (на турски)
  3. Eşim Değil O, Sıla... // hurriyet.com.tr, 20 октомври 2012. Посетен на 25 март 2024. (на турски)
  4. Sıla'dan vefa // hurriyet.com.tr, 3 юни 2011. Посетен на 25 март 2024. (на турски)
  5. Yılın Kadını: Sıla // gq.com.tr, 3 декември 2015. Посетен на 25 март 2024. (на турски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]