Сюзън Форуърд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сюзън Форуърд
Родена 14 май 1938 г. (82 г.)
Професия писател
Националност Флаг на САЩ САЩ
Активен период 1978-
Жанр книги за самопомощ
Направление приложна психология
Съпруг Уолтър Форуърд
Деца Уенди

Д-р Сюзън Форуърд (на английски: Susan Forward) е известен американски психотерапевт и писателка на бестселъри в жанра книги за самопомощ и приложна психология.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Сюзън Форуърд, с рождено име Сондра Дорн, е родена на 14 май 1938 г. в Ню Йорк, САЩ. Баща ѝ е търговец на уреди. Има сестра. Когато е на 13 години семейството ѝ се премества от Бронкс, Ню Йорк в Лос Анджелис. Когато влиза в пубертета баща ѝ прави опити да блудства с нея, което оказва влияние върху бъдещия ѝ живот.

Завършва театрално изкуство в Университета на Калифорния в Лос Анджелис. След дипломирането си работи в телевизията и местния театър.

На 23 години се омъжва за музикант. Имат две деца. След като те поотрастват тя не приема да бъде домакиня и отново се връща в театъра. Бракът и се разпада поради изблици на агресивност от страна на съпруга ѝ. След 4 години тя се омъжва за Уолтър Форуърд. Вторият ѝ брак също се проваля и тя се развежда през 1979 г.

През 1965 г. разочарована от работата си постъпва като доброволец в престижния Невропсихиатричен институт на катедрата по психиатрия в Медицинския център на университета. Там проявява добри способности да контактува с пациентите и е предложено да работи като парамедик. Тя взема решение да се посвети на медицината и постъпва в университета на Южна Калифорния, който завършва с магистърска степен, а по-късно получава лиценз като сертифициран клиничен социален работник. По-късно взема и докторат по психология от колежа „Кенсингтън“ в Санта Ана.

През 1980 г. основа Център за психотерапия в район Енчино, Лос Анджелис, а по-късно и друг в Тъстин, които работят с пациенти жертва на сексуален тормоз и сексуално насилие. Освен работата по частната си практика, тя е консултант и инструктор в много психиатрични и болнични заведения в Южна Калифорния. Става водещ авторитет в областта на семейните и лични проблеми.

През 1978 г. е издадена първата ѝ книга, съвместна с Крейг Бък, „Betrayal of Innocence“, по темата за кръвосмешението. Книгата я утвърждава като един от видните екперти по проблемите на злоупотребата с деца. Става квалифицирано вещо лице по множество наказателни и граждански процеси в страната.

През 1986 г. е публикувана книгата ѝ, съвместна с Джоан Торес, „Мъжете, които мразят жени, и жените, които ги обичат“. Тя става явление и бестселър №1, като остава в продължение на 28 седмици в списъците на бестселърите на „Ню Йорк Таймс“. Получените хонорари я правят финансово независима и тя се насочва и към писателската си кариера.

В следващите години издава в съавторство още няколко бестселъра – „Отровните родители“, „Емоционалното изнудване“ и „Отровните роднини“.

Имала е собствено предаване по националната радиопрограма в ABC Talk Radio.

Сюзън Форуърд живее в каньона „Бенедикт“ в Лос Анджелис.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

 • Betrayal of Innocence: Incest and Its Devastation (1978) – с Крейг Бък
 • Men Who Hate Women and the Women Who Love Them: When Loving Hurts and You Don't Know Why (1986) – с Джоан Торес
  Мъжете, които мразят жени, и жените, които ги обичат: Трябва ли да страдаме, когато обичаме?, изд. „Сиела“, София (2001), прев. Александър Стоименов
 • Toxic Parents: Overcoming Their Hurtful Legacy and Reclaiming Your Life (1989) – с Крейг Бък
  Отровните родители, изд.: ИК „Бард“, София (2002), прев. Росица Панайотова
 • Obsessive Love: When It Hurts Too Much to Let Go (1991) – с Крейг Бък
 • Money Demons: Keep Them from Sabotaging Your Life (1994) – с Крейг Бък
 • Emotional Blackmail: When the People in Your Life Use Fear, Obligation, and Guilt to Manipulate You (1997) – с Дона Фрейзиър
  Емоционалното изнудване: [когато другите хора използват страха, дълга и вината, за да ви манипулират], изд. „Сиела“, София (2010), прев. Людмила Андреева
 • When Your Lover Is a Liar: Healing the Wounds of Deception and Betrayal (1999) – с Дона Фрейзиър
 • Toxic In-Laws: Loving Strategies for Protecting Your Marriage (2001) – с Дона Фрейзиър
  Отровните роднини: Как да опазим брака си, изд. „Сиела“, София (2003), прев. Красимира Икономова
 • Mothers Who Can't Love: A Healing Guide for Daughters (2013) – с Дона Фрейзиър

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]