Сюъл Райт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сюъл Райт
Sewall Green Wright
американски генетик
Роден
Починал

Националност американец
Образование Харвардски университет
Илинойски университет
Научна дейност
Област Генетика
Известен с популационна генетика

Сюъл Грийн Райт (на английски: Sewall Green Wright) е американски генетик, известен със значителния си принос към еволюционната теория.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 21 декември 1889 година в Мелроуз, щата Масачузетс. Негови родители са братовчедите Филип Райт и Елизабет Сюъл. Брат е на политолога Куинси Райт.

Сюъл е надарено дете. Образованието му започва в родния дом. В предучилищна възраст се запознава с математиката покрай баща си, а майка му поощрява интереса му към естествознанието. Сюъл завършва училище за пет, вместо стандартните осем години. През 1906 г. завършва гимназия, като се запознава с „Произход на видовете“ от Дарвин през последната година от обучението си. Записва се в колеж, за да изучава химия, но избира математиката. В последната година от обучението си в колежа, се прехвърля в университета на Илинойс, където се дипломира с магистърска степен по биология. Поканен е за асистент от Ърнест Касъл в института по биология на Харвадския университет, където защитава докторантура по зоология. Неговата дисертация разглежда наследяването на цветовете на козината при морските свинчета.

В периода 1915 – 1925 г., работи за американското Министерство на земеделието. От 1926 до 1955 г. е професор в Чикагския университет.

Съюл е най-известен с приносите си към еволюционната теория. Той е един от учените, който поставят математическата основа в тази наука. Демонстрира ползите от статистически методи при изследванията. Развива собствена концепция за генетичния дрейф.

За научната си дейност е награден с множество награди, сред тях американския Национален медал за наука (1966).

Източници[редактиране | редактиране на кода]