ТАБСО

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Ли-2“ (музеен експонат)

Транспортно-авиационното българо-съветско общество, също Български въздушни линии ТАБСО, широко известно със съкращението си ТАБСО, е бивша авиокомпания в България, предшественик на авиокомпания „Балкан“.

Първият петгодишен план на Народна република България предвижда увеличаване на вътрешните линии до 2365 километра, външните – до 4565 километра, преустройство на летищата, увеличаване на самолетния парк с до 80%, обучение и квалификация на персонала. С ресурсите на българската държава и кратките срокове това е счетено за неизпълнимо.

Затова на 3 ноември 1948 г. в Москва се подписва междуправителствена спогодба със СССР за създаване на смесеното дружество (общество на руски език) Транспортно-авиационно българо-съветско общество (ТАБСО). Българската страна предоставя летища, сгради и летателен персонал и техническо обслужване. От страна на Съветския съюз се осигуряват самолети, резервни части, оборудване и наземна техника.[1] Създаденото дружество има акционерен капитал 864 000 лева.

Официално ТАБСО започва да функционира от май 1949 г. За главен директор е назначен руснакът Евгени Багно, а за главен пилот Евгени Сиротин. Пристигналите от СССР 8 броя нови Ли-2п започва редовни полети от 1 август 1949 г. От средата на лятото въздушната дейност на Дирекция „Въздушни съобщения“ и ТАБСО се дублира. Голяма част от вече подготвените български летци преминават на работа в ТАБСО и практически още от есента на 1949 г. външните линии са поети от новата авиокомпания.[1]

Още до края на годината печалбата на ТАБСО е повече от планираните 13 000 000 лева, до края на Първата петилетка превозът на пътници е увеличен 2,5 пъти, а на товари – 3 пъти.

След 5-годишна дейност ТАБСО прекратява дейността си и чрез държавното предприятие Българска гражданска авиация „Балкан продължава развитието на гражданската авиация в страната, ставайки в продължение на десетилетия неин национален авиопревозвач.

Portal:ТАБСО
Уикипедия разполага с
Портал:Авиация

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Ли-2 у нас, сп. Аеро, кн. 10, 2011 г. с. 52

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]