Таен прозорец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Таен прозорец
Secret Window
Режисьори Дейвид Кеп
Сценаристи Стивън Кинг (новела),
Дейвид Кеп
Базиран на  от Стивън Кинг
В ролите Джони Деп, Джон Туртуро, Мария Бело
Музика Филип Глас
Разпространител Sony Pictures Entertainment
Премиера 12 март 2004
Времетраене 96 мин.
Страна САЩ
Език английски
Бюджет $40 милиона[1]
Приходи $92,9 милиона[1]
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Таен прозорец“ (на английски:"Secret Window") е американски филм психологически трилър, 2004, с участието на Джони Деп (Johnny Depp) и Джон Туртуро (John Turturro). Той е написан и режисиран от Дейвид Koepp, (David Koepp) базиран на новелата Secret Window, Secret Garden от Стивън Кинг, с участието на музикална партитура от Филип Глас и Geoff Zanelli. Историята се появи в колекцията Кинг Четири (King's collection Four Past Midnight)след полунощ. Филмът излиза на 12 март 2004 г., от Columbia Pictures, и е бил скромен успех бокс-офис независимо от получаването на смесени отзиви от критиката.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

  • Джони Деп като Морт Рейни
  • Джон Туртуро като Джон Шутър
  • Maria Bello като Ейми Рейни
  • Timothy Hutton като Тед Милнър
  • Лен Карио като шериф Дейв Нюсъм
  • Charles S. Dutton като частен детектив Кен Karsch
  • Джон Дън Хил като Том Глейнлеаф

Plot[редактиране | редактиране на кода]

Успешно автор Морт Рейни (Джони Деп) страда от психически срив, когато жена му има любовна връзка с един човек на име Тед (Timothy Hutton). Той отлага финализирането на развода от отстъпващите към уединен каютата си в селски град Ташмор езеро в северната част на щата Ню Йорк. Потиснати и страдащи от засечка, Морт е изправен един дни от мистериозния Джон Shooter (Джон Туртуро), Мисисипи млекопроизводител, който го обвинява в плагиатство. Shooter оставя Mort с неговия ръкопис Сеитбата Season, която той твърди, че е копирана. Морт отхвърля Shooter като лунатик и хвърля ръкописа далеч, но почистването му дама изкопава на боклука и да го представя с гръб към него. С любопитството му раздразни, Mort чете историята и е изненадан да открие приликата си към собствената си история „Таен прозорец“.

По време на разходката си на следващия ден, Shooter заговори Mort, когато той обяснява неговата история беше публикувана преди години Shooter е съществувала. Той се дава тридневен ултиматум от стрелецът да се представи доказателството. Морт вижда бележка, прикрепена към врата му, която казва, „Имаш 3 дни. Не се шегувам. Никаква полиция. “Тази нощ, Mort намира Chico, австралийския му Говеда куче, намушкани до смърт с отвертка във врата му. Морт веднага подозира Shooter и съобщава за инцидента на артритни шериф Дейв Нюсъм (Len Cariou), който реагира с малко ентусиазъм.

Късно Морт тласка към къщата му, където отчужден му съпруга Ейми живее, за да се получи копие от книгата и яхнии извън като той гледа да я оставя с новия си любовник Тед. В New York City, Mort контакти Ken Karsch (Charles S. Dutton), частен детектив, който подпомага Mort в предишен инцидент идентичен с настоящата ситуация. Ken пътува до Ташмор Lake да бди над кабината и да интервюира Tom Greenleaf (Джон Дън Hill), единственият свидетел на Морт и Шутър разговор. По-късно, Shooter и Морт има аргумент, който се озовава в Mort получаване синини по китките му и се задави.

Когато Морт се връща в каютата си, Ейми призовава казва къщата им била опожарена. Морт имаше ретроспекции на, когато той и Ейми са щастливо женени. Тогава един полицай му казва какво е причинило пожара. Той започва да подозира, Тед за наемане Shooter да го тормозят, защото на тяхната обща неприязън един към друг. Тед се споменава, че е от едно място, наречено Bay Шутър.

На следващата сутрин, Морт е в недоумение да намери своя Jeep Cherokee празен ход в алеята си с Pall Mall фасове тлеещи в пепелника (една и съща марка Shooter пуши). Той се появява в края на срещата си в местната закусвалня с Том Greenleaf и Кен и нито един от тях може да се намери и той се учи от сервитьорка, че Кен не се появи изобщо.

Морт вижда Тед, който е попълването колата си с газ на бензиностанция и пита Тед където му „приятел“ е. Ted дава Mort си документи за развод, че Морт не искат да подпишат. Двамата имат конфронтация, която причинява Тед да се счупи ръката си. Обратно в хижата, Mort получава обаждане от Shooter с искане за лична среща в гората и когато той пристига той намира Кен и Том мъртъв в камион на Том. Морт припада и когато той се събужда, 3 часа по-късно, Shooter казва, че те трябва да отговарят в къщата му. Морт се опитва да прикрие престъплението, като пуснете камиона в запълнен с вода каменна кариера, губейки часовника си в този процес.

Литературен агент Морт изпраща копие на списанието с публикува своята история чрез UPS и Морт го взима в пощенската служба. Когато той се връща до колата му, той вижда пакета е вече наполовина отворен и след това открива специфичните страници, съдържащи историята са били изрязани.

Морт носи шапка Shooter и говори за себе си. Той се опитва да направи връзки към страниците изрязани, Bay Shooter, заедно със синините Shooter дадоха по-рано липсва. Той казва на себе си, своя „вътрешен глас“, за да го остави на мира. Гласът каза: „Ти си сам.“ Mort идва до заключението, че стрелецът е плод на въображението му; доведени до живот чрез дисоциативно разстройство на идентичността на Морт и създадена с цел да извършва действията, за умъртвяване на Чико, Том, Кен и опожаряването дома си, тъй като Морт не е имал смелостта да го направи сам.

Ядосан и разочарован, Ейми пристига в каютата си, за да получите своя подпис за финализиране на развода. Тя намира кабината разрошени, с думата „стрелец“, издълбани през цялото време. Морт изведнъж се появява и Ейми е поразен от страх, когато тя осъзнава, думата е желанието Mort да „я застреля.“

Морт, сега носеше шапка Shooter и говори с южняшки акцент, преследва Ейми извън към колата си и я намушква в глезена, за да я предпази от напускане. Тед пристигне малко по-късно, чувайки Amy да крещи, а тя гледа безпомощно Mort засади и го обезглавява с лопата, докато Ейми крещи напразно. Морт рецитира краят на Сеитбата Season, както той убива Ейми извън екрана.

Морт се възстановява от блок си писател, но сега е град парий. Dave спира от кабината, за да съветва Mort той е главният заподозрян на Ейми и Тед изчезване и ще бъдат арестувани, след като са открити телата, но Морт безгрижно отхвърля заплахата. Дейв напуска и Морт отново рецитира „перфектната“ приключва с неговата история. Имало е таен прозорец, който бе препречен от голям кабинет, който гледа към тайната градина. Той е заподозрян, че Морт постави органите в градината, която сега е изпълнен с ниви.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Secret Window (2004). // Box Office Mojo. Посетен на 20 август 2015.