Тайе Дордже

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
17-ти Кармапа Тринлей Тайе Дордже
Лама, будистки учител
17-ти Кармапа Тринлей Тайе Дордже 
Роден: 6 май 1983 г. (34 г.)

Кармапа Тринлей Тайе Дордже е роден на 6 ти май 1983 г в Лхаса Тибет и съгласно традицията Кагю [1] е признат за Седемнадесети Кармапа, глава на линията Кагю, една от четирите главни школи на Тибетския Будизъм.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Тринлей Тайе Дордже е син на Мипам Ринпоче, който е прераждане на висш лама от школата Нингма, и Дечен Уангмо, дъщеря на благородно семейство, водещо началото си от тибетския крал Гесар Линг. От шестмесечна възраст момчето обявява, че той е Кармапа.

През 1988 година, след като сънува момчето, Шамар Ринпоче тайно посещава Лхаса за да си изясни дали Тайе Дордже е следващото прераждане на Кармапа. През март 1994 Тайе Дордже и семейството му бягат от Тибет в Непал и след това в Индия, където Шамар Ринпоче официално го признава за седемнадесети Кармапа. В 1994 година в Международния Будистки Институт на Кармапа (KIBI), в Ню Делхи, Индия, Тайе Дордже е интронизиран от четиринадесетия Шамар Ринпоче като седемнадесети Гялва Кармапа.

Източно и западно образование[редактиране | редактиране на кода]

Тринлей Тайе Дордже

По- късно Тайе Дордже започва интензивно традиционно обучение в манастир. Получава обучение и приемствеността по Будистките философия и практика от най-добрите тибетски и индийски учители. Той се учи от четиринадесетия Шамар Ринпоче, професор Семпа Дордже и Кенпо Чодрак Тенпел. В резултат Шамарпа интронизира Тайе Дордже като Видядхара (Държател на Знанието) през декември 2003 г. в КИБИ (Karmapa International Buddhist Institute).

Освен традиционното будистко обучение Кармапа получава и съвременно западно образование от английски и австралийски преподаватели и интензивно обучение по западна философия от професор Харисън Пъмбъртън от Университета Вашингтон и Лий.

Понастоящем Тайе Дордже жевее в Калимпонг в Индия, където продължава традиционното му образование, необходимо за носителя на титлата Кармапа. На 17 май 2006г Благотворителния фонд на Кармапа (Karmapa Charitable Trust) официално обявява Тайе Дордже за законен административен приемник на Шестнадесетия Кармапа Рангджунг Ригпе Дордже. На това основание съгласно позицията на Фонда той може да заеме манастира Румтек в Сиким. Поради незавършени съдебни формалности и несъгласието на група монаси в Румтек оспорващи автентичността на Тайе Дордже като Кармата, седалището му както и досега е Калимпонг.[2]

Препратки[редактиране | редактиране на кода]