Кукурипа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Куккурипа)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Част от серията статии за
Будизъм
BuddhaTwang.jpg
Портал Будизъм
История на Будизма
Основни фигури
Буда Шакямуни
Нагарджуна · Падмасамбхава
Архат · Пратекабуда
Бодхисатва
Будизъм по страна и регион
Северен и южен будизъм
Тибетски будизъм
Школи
Тхеравада · Махаяна
Мадхямака · Йогачара
Дзен · Тендай · Шингон
Ваджраяна
Нингма · Кагю · Сакя · Бодонг
Кадам · Джонанг · Гелуг
Текстове и основни понятия
Дхарма · Трипитака
Палийски канон
Тибетски Будистки Канон
Четирите благородни
истини
· Убежище
Медитация · Трикая
Сангха · Ступа

Куккурипа или Шантибхадра е индийски Ваджраяна Будистки учител, един от 84-те Махасидхи, последвал пътя на отказването от всякакви удобства. Биографичните данни за него са епизодични и доста невероятни, знае се, че е роден в браминско семейство и е живял в Капилавасту. Куккурипа е собено почитан като един от основателите на линията Кагю на Тибетския Будизъм. Изпратен от Наропа, при него идва Марпа Лоцава, който бил дошъл в Индия в търсене на будистки учители. В биографията на Марпа например се твърди, че той можел да се превръща в каквото пожелае и го описват като странно изглеждащ и покрит с козина обитател на остров сред отровно езеро.

За него се разказва, че веднъж пътувайки той вижда в храстите умиращо от глад женско куче и воден от съчувствие започва да се грижи за него. Той повел кучето със себе си и така след време намерил пещера, където можел да медитира на спокойствие. Когато той излизал да намери храна кучето оставало и пазело пещерата. Един ден след дванадесет години на медитация в пещерата боговете от 33-те сфери на сетивно удоволствие забелязали постижението на Куккурипа и го поканили на техните небеса. Той приел и докато бил при тях те му предложили големи пиршества и всевъзможни удоволствия. Той много пъти си спомнял вярното куче, което пази пещерата му и че трябва да се върне при него и всеки път те го увещавали да остане. В края на краищата той погледнал от небесата и видял, че кучето е съвсем слабо, тъжно и гладно и решил веднага да се върне. Когато го направил кучето и стопанинът били много щастливи и щом почесал кучето, то веднага изчезнало. Пред него стояла дакини. Тя му казала, че той вече е разбрал, че има неща по-важни от изкушенията и му помогнала да постигне пълна реализация. След това той се връща в Капилавасту и имал дълъг живот изпълнен с активност за доброто на другите. Смята се, че негова ученичка е Манибхадра, една от малкото жени измежду 84-те махасидхи.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Андросов В.П., Леонтьева Е.В.. Марпа и история Карма Кагью. Жизнеописание Марпы переводчика в историческом контексте школы Карма Кагью. Россия, Открытый Мир, 2009. ISBN 978-5-9743-0134-6. с. 512.