Рангджунг Ригпе Дордже

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Шестнадесетият Кармапа Рангджунг Ригпе Дордже
Лама, будистки учител

Роден
Починал
5 ноември 1981 г. (57 г.)

РелигияБудизъм
Кагю
Семейство
Подпис
Шестнадесетият Кармапа Рангджунг Ригпе Дордже в Общомедия

Шестнадесетият Кармапа Рангджунг Ригпе Дордже (14 август 1924 – 5 ноември 1981) е държател на линията Карма Кагю на Тибетския Будизъм. Той е роден в аристократичното семейство Атуб в Денкок – окръг Дерге в провинция Кхам в източен Тибет, близо до реката Яндзъ.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Петнадесетият Кармапа поверява на своя личен прислужник Джампал Цултрим писмото предсказващо детайлите за следващото му прераждане. Някои детайли допълнително са изяснени от 2-рия Беру Киенце Ринпоче, 11-ия Тай Ситу Ринпоче и 2-рия Джамгон Конгтрул Ринпоче и те впоследствие помагат успешното откриване на Рангджунг Ригпе Дордже. Той е взет в манастира Палпунг, където Ситу Пема Уангчук го ръкополага, дава му Обета на Бодхисатва и много поучения. Беру Киенце Лодро Миза Пампай Гоча му предава тантрите. Бо Кангар Ринпоче му предава Сутра. Джамгон Палден Киенце Озер му преподава Махамудра и Шестте Йоги на Наропа. Той счита Ситу Пема Вангчук и Палден Киенце Озер за свои главни учители. През 1931 на седемгодишна възраст той дава първата си церемония с Черната Корона. Хиляди стават свидетели на забележителни явления. Казва се, че небето било пълно с дъги и валял дъжд от цветя. [1]

Дори още съвсем ма.ък силата му става известна надалеч. Записано е, че той хваща меча на своя прислужник и го завързва на възел. [2] На тринадесетата си година получава церемонията по отрязването на косата от Тринадесетия Далай Лама Тубтен Гяцо.[1]

По време на обучението си той получава всички Кагю приемствености и също така много години получава поучения от Сакя Тризин. В началото на 1940 г. влиза в медитационно уединение, а през 1947 започва поклоничество в Индия заедно с Тензин Гяцо, Четиринадесетия Далай Лама. Рангджунг Ригпе Дордже продължава обучението си при Миндролинг Тричен от школата Нингма и завършва с Калачакра от Школата Гелугпа. И така Рангджунг Ригпе Дордже има всички основни учения на всички главни будистки школи на Тибет. Шестнадесетиат Кармапа продължава активността на предшествениците си да пътува и преподава в Тибет, Бутан, Непал, Сиким, Индия и части от Китай. Неговата работа включва също и чрез своята медитация да открива местата, където са се преродили висши лами.

Бягството от Тибет[редактиране | редактиране на кода]

Политическите обстоятелства драстично променили Тибет през 1950-те след китайското завладяване. Кармапа и Далай Лама, официалните лица от правителството и други висши лами отиват в Пекин за да преговарят за някакво уреждане на положението. Поне за малко те успяват, но през 1959 г.

Китайците настояват за поземлена реформа и това ускорява конфликта с ламите, които имат много земя. През февруари същата година Кармапа заедно със 160 свои ученици от манастира Цурпху преминава в Бутан, като взима всички най-важни свещени предмети и реликви.[3]

Кралят на Сиким Таши Намгял предлага на Кармапа земя в близост до мястото, където Девеетия Кармапа Вангчук Дордже бил построил манастир. Това е мястото където през 1966 г. е построен новия манастир Румтек. Традиционното седалище на Кармапите манастира Цурпху все още съществува, но малцината монаси там са силно ограничени.

Фокус върху западния свят[редактиране | редактиране на кода]

В началото на 1970-те Кармапа прави предсказание, че Тибет ще има много трудна борба за независимост и при всички случаи бежанците няма да могат да се върнат. Румтек също не е подходящо място и макар че Сиким и Бутан все още са стабилни там нещата също могат да се влошат. Западният свят обаче ще прегърне Будизма. След това предсказание той изпраща Лама Гендюн в Европа.[4]

През 1974 той се впуска на първи световен тур, пътувайки по Европа, Канада и САЩ като няколко пъти дава церемонията с Черната Корона, получава аудиенция при Папа Павел 6-и. През 197677 той прави още по-изморителен тур като дава обширни поучения и посвещения, посещавайки почти всички главни градове на Европа. Шестнадесетият Кармапа благоприятства пренасянето на Тибетския Будизъм на Запад. Той основава Дхарма центрове и манастири на много места по света за да защити, запази и разпространи ученията на Буда Шакямуни. Като част от инициативите на Тибетското правителство в изгнание да консолидира организациите на Тибетския Будизъм, Рангджунг Ригпе Дордже първия официален глава на школата Кагю, макар че от векове Кармапите са смятани за най-авторитетните и уважавани лами на тази школа.

Смъртта на Кармапа[редактиране | редактиране на кода]

През 19801981 г. Кармапа започва своя последен световен тур давайки поучения, интервюта и посвещения в югоизточна Азия, Гърция, Великобритания и Съединените щати. Рангджунг Ригпе Дордже умира на 5 ноември 1981 г. в Съединените щати в болницата в Зайън, Илинойс. Лекарите и сестрите са впечатлени от неговата доброта и как изглежда се интересува повече тяхното благополучие отколкото своето собствено.[5] Един от лекарите описва в доклада си колко е поразен от отказа на Кармапа да вземе болкоуспокоителни лекарства, както и от пълната липса на признаци, че изпитва болка за разлика от всички пациенти.

След смъртта му, в нарушение на болничната процедура, но спазвайки Тибетската традиция и със специалното разрешение на администрацията на Щата Илинойс тялото му е оставено в болницата за три дни и през това време областта на сърцето му остава топла.[5][6][2] Началникът на екипа Радулфо Санчес няма медицинско обяснение за това. [7]

В течение на седемте седмици между смъртта на Кармапа и кремацията тялото му спонтанно се свива до размера на малко дете. Той е кремиран в Румтек. Макар че били съвсем здрави двете кучета на Кармапа умират в деня на кремацията му. . [8] По време на кремацията над манастира се появява тройна пръстеновидна дъга в иначе ясното небе.[5]

Много фотографии потвърждават забележителното явление. Докато тялото гори нещо се изтъркалва от пламъците на края на ступата към Лопон Чечу Ринпоче. Това се оказват очите, езика и сърцето на Кармапа. Това се счита като знак, че тялото, речта и ума трябва заедно да се запазят като реликва за бъдещето и това се случва само с малцина високореализирани учители. Според писанията точно това се случва при кремацията на Гампопа и Карма Пакши. [9]

Наследство[редактиране | редактиране на кода]

През живота си Рангджунг Ригпе Дордже е ръкоположил над 3000 монаси и разпознал стотици тулку или съзнателни прераждания. По негова воля в Дерге се отпечатват 170 копия на Канджур или събраните поучения на Буда и са разпределени по всички Тибетски Будистки школи, включително и Бон.

Просто присъствието на Кармапа би породило дълбока и трайна благословия за всички хора с които е в контакт. Според самия него Буда се познава по смеха, а казват, че когато Кармапа се смее, което се случвало през цялото време, човек можел да го чуе през няколко къщи разстояние.

Описва се също способността на Кармапа да общува с животни, например по време на курса му в Европа докато той дава поучения по прозореца започва да почуква едър гарван. Когато отворили птицата влетяла направо при Кармапа и той дал указания как да намерят хамбар на няколко километра, където имало затворени две птици и вече умирали от глад. Разбира се птиците били открити и освободени.[10] Специална слабост на Рангджунг Ригпе Дордже били птиците и във всеки град специална част от тура му е да посети местните магазини за домашни любимци.

Мозина считат Рангджунг Ригпе Дордже за истински Буда. Подобно на своите предшественици той е преди всичко духовна фигура и затова не се включва в политиката. Вместо това той полага усилия да опази непокътнати духовните традиции на Тибет и по този начин помага за опазване на идентичността на уникалната Тибетска култура.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Simhas.org Архив на оригинала от 2006-09-07 в Wayback Machine. Biography of the 16th Karmapa. (посетен на 16 септември 2006)
  2. а б Kagyu.org Архив на оригинала от 2006-12-06 в Wayback Machine. Biography of 16th Karmapa. (посетен на 16 септември 2006)
  3. Diamondway Buddhism Архив на оригинала от 2009-02-20 в Wayback Machine. Biography 16th Karmapa Rangjung Rigpe Dorje. (посетен на 16 септември 2006)
  4. Karmapa Thaye Dorje, Het Boeddistische boek van Wijsheid en Liefde, page 76, 9080582352 (Dutch translation).
  5. а б в 16th Karmapa, The Lion's Roar (DVD), link
  6. Lama Ole Nydahl, Tibets geheimen voorbij, page 176, 908058231X (Dutch translation)
  7. Karmapa Thaye Dorje, Het Boeddhistische boek van Wijsheid van Liefde, page 46, 9080582352 (Dutch translation. original title: Le livre bouddhiste de la sagesse et de l'amour)
  8. Karmapa Thaye Dorje, Het Boeddistische boek van Wijsheid en Liefde, page 108, 9080582352 (Dutch translation)
  9. Lama Ole Nydahl, Tibets geheimen voorbij, page 179, 908058231X (Dutch translation)
  10. Lama Ole Nydahl, Tibets geheimen voorbij, page 116, 908058231X (Dutch translation)

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]