Таму кај што припаѓам

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Таму кај што припаѓам
песен на Дарко Димитров, Лазар Цветовски (музика), Елена Ристеска (текст)
Издаденa2014
КомпозиторДарко Димитров, Лазар Цветовски
Автор на текстаЕлена Ристеска
Езикмакедонска литературна норма
ИзпълнителиТияна Дапчевич

Таму кај што припаѓам“ е песен на сърбо-македонската певица Тияна Дапчевич, избрана да представи Република Македония на песенния конкурс „Евровизия 2014“, който ще се състои в датската столица Копенхаген.[1] Един от авторите на песента е композиралият и преди песни на Македония за „Евровизия“ Дарко Димитров, с когото певицата има професионални взаимоотношения повече от десет години.

Преди песента да излезе, певицата споделя, че тя ще бъде в бързо темпо, което ще разкрие енергията ѝ по най-подходящия начин. Дапчевич допълва, че ѝ харесва да изпълнява и балади, но смята, че бързотемповата песен е идеалното решение за Копенхаген.[2][3]

Някои достоверни източници считат, че песента ще бъда представена на 15 януари 2014 година.[3][4] Десет дни по-късно песента все още не се появява в Интернет пространството, в това число и YouTube, където обикновено още на същия ден се качват видеоклипове с изпълненията на певците (победителите) от националните селекции. От Escflashmalta съобщават, че песента ще бъде представена на 22 февруари поради „промоционални причини“.[5] По-късно това е официално потвърдено.[6] Вместо първоначално предвиденото заглавие „Победа“ е обявено новото „Таму кај што припаѓам” (Там, където принадлежа).[7] Представена е и версия на песента на английски език – „To the Sky“.

На конкурса е изпратена английската версия.[8] Тияна вземa със себе си един танцьор и трима беквокалисти, сред които и сестра й̀ Тамара Тодевска, представила Република Македония през 2008 година заедно с Врчак и Адриан Гаджа и песента „Let Me Love You“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Tijana Dapčević will sing “Pobeda” in Copenhagen!. Escreporter.com. Посетен на 25 януари 2014.
  2. ((en)) FYR Macedonia: Tijana Dapčević will sing “Pobeda/Victory” at Eurovision 2014. Eurovisionireland.net. Посетен на 25 януари 2014.
  3. а б ((en)) FYR Macedonia: Tijana Dapčević to sing ‘Pobeda’ Архив на оригинала от 2013-12-02 в Wayback Machine.. Escxtra.com. Посетен на 25 януари 2014.
  4. ((de)) Tijana Dapčević mit “Pobeda” nach Kopenhagen Архив на оригинала от 2014-01-23 в Wayback Machine.. Eurovision-austria.com. Посетен на 25 януари 2014.
  5. ((en)) FYR Macedonia: 'Pobeda' Delayed till Late February Архив на оригинала от 2014-02-02 в Wayback Machine.. Escflashmalta.com. Посетен на 25 януари 2014.
  6. ((en)) Tijana's song presentation. Eurovision.tv. Посетен на 2 февруари 2014.
  7. ((mk)) Хит на Месецот – промоција на евровизиската песна „Таму кај што припаѓам“ Архив на оригинала от 2016-03-04 в Wayback Machine.. Официален сайт на МРТ. Посетен на 21 февруари 2014.
  8. ((en)) FYR Macedonia: Tijana to sing in English[неработеща препратка]. Escxtra.com. Посетен на 15 март 2014.