Татой

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Татой
Татой през 1915 г.
Татой през 1915 г.
Карта
Местоположение в Acharnes Municipality
Информация
Страна Гърция
Терит. единицаАхарнес-Тракомакедонес
МестоположениеПарнита
Архитектарх. Сава Букис
ОснователГеоргиос I Гръцки
Строителство1872 – 1880 г.
Известни обитателидържавните глави на Кралство Гърция
Статутпроектиран за музей
Състояниезапуснат
СобственикРепублика Гърция
Татой в Общомедия

„Татой“ е кралският дворец на държавните глави на Кралство Гърция. Намира се на 27 km от центъра на Атина на гористия склон на Парнита с изглед към града. В парка на двореца се намира криптата, в която са погребани почти всички гръцки кралски и короновани особи.

Имението е закупено от местния бей от руския благородник Александър Кантакузин през 1832 г., когато е обявена независимостта на Гърция. След смъртта на Кантакузин през 1841 г. имението остава в наследство на дъщеря му Елпида (Надежда), която е омъжена за гръцкия генерал Скарлат Суцо, бъдещ военен министър на кралството (1853/54 г.)

През 1872 г. семейството на генерал Суцо продава имението на новия гръцки грал Георгиос I. След като придобива имението, новото гръцко кралско семейство решава да изгради в него кралския си дворец, който е малка реплика на Петерхоф, под давление на Олга Константиновна.

По време на Първата световна война редица сгради на двореца са унищожени, след което кралската резиденция е реставрирана през тридесетте години на XX век. В двореца на гости са били руският император Николай II, австрийската императрица Елизабет Баварска (Сиси), кралете на Великобритания и Ирландия Едуард VII и Елизабет II, както и Жаклин Кенеди Онасис.

След преврата на черните полковници и установяването на гръцката република, кралската резиденция Татой запустява. Едва след опустошителния пожар, унищожил голям горски масив в Парнита през 2021 г. и засегнал и дворцови постройки, гръцкото правителство се решава да реставрира бившата кралска резиденция с 58 млн. евро по програма на ЕС, включително и с финансови дарения. Очаква се реставрационните работи да завършат през 2025 г.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]