Таузънд Айландс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Таузънд Айландс
Thousand Islands Bridge1.jpg
Моста Таузънд Айландс
Информация
Местоположение Онтарио, Канада
Данни
Площ 24 км2
Построен 1914 г.
Таузънд Айландс в Общомедия

Таузънд Айландс (на английски: Thousand Islands National Park – „Хиляда острова“) е сред най-малките национални паркове на Канада.

Създаден е през 1914 г. с площ от 24 км². Паркът включва 26 острова и около 90 малки островчета, пръснати на 80 км по протежение на река Сейнт Лорънс, от Броксвил до Кингстън, Онтарио. Парка обхваща също залива Ландинг, Малъритаун Ландинг и Джонс Крийк.

Парка предлага къмпингуване за посетителите и разполага с пристани за лодки на няколко от островите, както и в Малъритаун Ландинг.

Повечето от островите в парка представляват върховете на хълмове на древния остров Фронтенак, ивица от прекамбрийски гранит, свързваща Канадския щит с планините Адирондак в щата Ню Йорк. След оттеглянето на ледниците хълмовете са наводнени от новообразувалата се река Сейнт Лорънс.

Всеки остров има своя собствена природа. Някои са пусти с оголени скали покрити с лишеи, а други са обрасли с гъсти широколистни гори или с дървета характерни за по северните региони. Някои острови са от варовик и на тях виреят смесени гори. Заедно всички острови поддържат една уникална екосистема с разнообразни растителни видове и животни, някои от растенията се срещат само тук и никъде другаде в Канада.

Островите в парка разкриват места, показващи човешко присъствие от хиляди години. Те са част от традиционната територия на ирокезите. По-късно са заети от мисасауга оджибве. Изследователи и търговци на кожи минават през района, но бедните почви не привличат заселници до края на 1770-те. По време на Войната от 1812 г. районът е важен военен маршрут. През 1904 г. повечето острови са заселени и местните жители настояват пред правителството да защити 9 от островите. Същата година тези парцели формират ядрото на бъдещия парк. През 1914 г. е създаден парка, първоначално като Национален парк „Сейнт Лорънс“. След това името е променено на „Таузънд Айландс“.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Национален парк Таузънд Айландс“. // Канадска енциклопедия. Посетен на 8 юли 2017.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „Канада“         Портал „Канада