Джаспър (национален парк)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джаспър
Jasper National Park
52.8° с. ш. -117.9° и. д.
Местоположение в Канада
МестоположениеАлбърта, Канада
Най-близък градХинтън, Албърта
Площ10 878 km2
Създаден1907
Посетители2 154 710
Уебсайтparks.canada.ca/pn-np/ab/jasper
Джаспър в Общомедия

Джаспър (на английски: Jasper National Park) е национален парк в Канада, провинция Албърта. С площ от 10 878 km2 той е най-големият национален парк в Канадските Скалисти планини. Намира се на 320 km западно от Едмънтън на 290 km северозападно от Калгари. Като част от Канадските Скалисти планини паркът е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

История[редактиране | редактиране на кода]

Джаспър е кръстен на Джаспър Хаус, който е управлявал търговски обект (пост) в региона, собственост на Северозападната компания. Преди това районът е споменаван като Фицхоу. Паркът е създаден на 14 септември 1907 г. като горски парк Джаспър и е получил статут на национален парк през 1930 г. с приемането на Закона за националните паркове[1]. През 2014 г. Националният парк Джаспър има 2 154 710 посетители.

Фауна[редактиране | редактиране на кода]

Най-често срещаните боайници в парка са елените уапити и карибу. Срещат се и лосове, черноопашати елени, белоопашати елени, северноамериканско бодливо свинче, канадски рис, американски бобър, два вида лисици, американска златка, сеносъбирачи, гризли, койоти, снежна коза, дебелорог овен, американска черна мечка, вълк, прошарен мармот, пума и росомаха. Най-често срещани птици са хищните като белоглав орел, скален орел, вирджински бухал както и фазанът Falcipennis canadensis, яребицата Lagopus leucura, копринарка и вечерна тъпочовка. Канадската гъска r червеновратия гмурец са най-често срещаните представители в езерото Maligne.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Jasper National Park of Canada: Visitor Information // Parks Canada, 26 септември 2013. Посетен на 7 февруари 2007.