Йохо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Йохо
Водопада Такакау
Водопада Такакау
51.3953° с. ш. -116.487° и. д.
Местоположение в Канада
МестоположениеБританска Колумбия, Канада
Най-близък градГолдън
Площ1313,1 км2
Построен1886 г.
Създаден10 октомври 1886 г.
Уебсайтparks.canada.ca/pn-np/bc/yoho
Йохо в Общомедия

Йохо (на английски: Yoho National Park) е национален парк на Канада в провинция Британска Колумбия.

Разположен е на площ от 1313,1 км² в Скалистите планини, близо до границата с провинция Албърта. Създаден е през 1886 г. На изток и на юг парка граничи с националните паркове Банф и Кутенаи. Заедно с тези два парка и парка Джаспър, както и с провинциалните паркове Маунт Робсън, Хамбър и Маунт Асинибойн образуват Канадски Скалисти планини от Световното наследство. Това е най-голямата защитена територия в Скалистите планини и една от най-големите в Света. Парка е открит през 1858 г. в хода на търсене на алтернативен маршрут до Тихия океан. През прохода Кикинг Хорс е прокарана първата трансконтинентална железопътна линия в Канада.

Името на парка идва от дума в езика на племето крии и означава „страхопочитание, благоговение“.

В парка има няколко места за настаняване като къмпинги и хижи. Услугите са достъпни в близките градове, Фийлд и Голдън в Британска Колумбия.

В парка се извисяват 28 планински върха с височина над 3000 м. Величествените планини и върхове са прорязани от стръмни ледникови долини и реки, образуващи могъщи водопади като Такакау, който е вторият по височина водопад в Канада. Грандиозният алпийски пейзаж се допълва с многобройни ледникови езера, заледени върхове, кристални пещери и естествени природни мостове. В парка се намира и един от най-значимите в Света археологически обекти, Бърджис Шел, където се срещат фосили на морския живот от преди 500 милиона години.

Из високите алпийски ливади се срещат мармоти и мечки гризли. По-надолу в горите под заледените върхове бродят лосове, белки и елени, а от плитките езера в ниското до високите върхове се среща голямо разнообразие от птици, на-разпространени от които са златен орел и белоопашата яребица.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Канадска енциклопедия. „Национален парк Йохо“ // Архивиран от оригинала на 2013-06-26. Посетен на 7 юли 2017.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]