Текла

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за византийската императрица. За птицата вижте Текла.

Текла
византийска императрица
Лични данни
Починала 823 г.
Семейство
Брак император Михаил II
Баща Барданий Турски
Майка Домника

Текла (?-823) е византийска императрица, първа съпруга на император Михаил II.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Текла е дъщеря на Барданий Турски, стратег на тема Анатоликон, и съпругата му Домника. Предполага се, че родителите на Текла са от арменски произход. Прозвището на баща ѝ е „Турски“ или „Потурченият“, но това не доказва тюркски произход, още повече, че през 9 в. с названието „турци“ във Византия наричат хазарите.

През 803 Барданий вдига бунт срещу император Никифор I, който е узурпирал незаконно престола в Константинопол през 802 г. Бунтът на Барданий е подкрепен от части на византийската армия, но Никифор I успява да победи бунтовниците. След неуспеха на бунта Барданий е принуден да се замонаши и е заточен в манастир на остров Проти. Но Никифор I все още смятал бившия стратег за опасен противник и поради това заповядва да го ослепят.

Императорът обаче разрешава на Домника да задържи семейното богатсво, благодарение на което тя основава манастир. Според сведенията Текла има още една сестра и няколко братя. Спооред Продължителя на Теофан след бунта на Барданий братята на Текла също са заточени в манастир, а сестра ѝ и снахите ѝ се устновяват в манастира на Домника.

Брак[редактиране | редактиране на кода]

Според Теофан Изповедник Барданий омъжва дъщеря си Текла за военачалника Михаил, за да си осигури подкрепата му в бунта срещу Никифор I. По време на бунта обаче Михаил и бъдещият император Лъв V се отмятат от заговора и подкрепят император Никифор I, което е една от причините за неуспеха на Барданий. Вероятно на повдението на съпруга ѝ по време на бунта от 803 г. се дължи и фактът, че Текла не споделя съдбата на останалите членове семейството си.

Текла и Михаил имат един син, бъдещия император Теофил (813 – 842).

Византийска императрица[редактиране | редактиране на кода]

През 820 г. Михаил е уличен в заговор срещу император Лъв V Арменец и е хвърлен в тъмница. Съпругът на Текла обаче успява да избяга от затвора и организира убийството на Лъв V по време на коледната литургия в патриаршеската катедрала „Св. София“ в Константинопол. Императорът влязъл в катедралата без охрана и поради това не могъл да се защити.

След убийството на Лъв V за император е коронован Михаил, а Текла е обявена за нова императрица и получава титлата Августа.

Текла умира около 823 г., а след смъртта ѝ Михаил се жени повторно за Ефросина, дъщеря на император Константин VI.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Thekla, wife of Michael II“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.