Телеграф (вестник)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Телеграф“
Telegraph
Информация
Формат писмен
Цена на
печатно издание
1,00 лв. от понеделник до неделя
Собственик Нова българска медийна група
Издател „Пресмаркет“ ООД
Език български
Тираж 170 000 (октомври 2013 г.) [1]
Свързани вестници „Уикенд“
Седалище бул. „Цариградско шосе“ 113А София, България
Сайт telegraph.bg

„Телеграф“ е български национален всекидневник, спадащ към групата на жълтите и таблоидните вестници.

За първи път излиза на 25 ноември 2002 година с името „Виж“, като продукт на „Пресгрупа Монитор“ с цена от 30 стотинки.

От 1 януари 2005 година е преименуван на „Телеграф“.

През юли 2007 година – по време на Тройната коалиция, вестниците от пресгрупа „Монитор“ – „Монитор“, „Телеграф“ и „Политика“ – се сдобиват с нов собственик: „Нова българска медийна група“ с едноличен собственик бившата държавна служителка и бивш директор на Българския спортен тотализатор Ирена Кръстева[2].

На 12 декември 2007 година при отказ на ръководството да окаже подкрепа на пребития свой кореспондент от Бургас Асен Йорданов осем журналисти напускат вестника - Диана Донкова, Мариета Томова, Ирина Атанасова, Владимир Клисуров, Любен Лесидренски, Стефан Топузов, Виктор Гергински и Георги Бойков. В разпространено тогава съобщение до медиите бяха оповестени мотивите за напускането:

Ръководството на „Нова българска медийна група“, от която е част вестник „Телеграф“, отказа да подкрепи пребития ни колега и да потърси съдействие от органите на МВР за разрешаване на случая. Твърдо сме убедени, че тези действията са предпоставка подобни посегателства срещу свободата на словото да се случват безнаказано, и знаем, че това може да се случи с всеки от нас, затова напускаме „Телеграф“. Вестникът, който всички ние създадохме, никога не е падал толкова ниско. Решени сме да запазим духа му дори ако се налага това да е в ново издание и за сметка на лични средства. [3]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]