Тенсинг Норгей

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Тенсинг Норгей
непалски алпинист
Тенсинг Норгей 
Тенсинг Норгей през 1971 г.
Роден: 15 май 1914 г.
Починал: 9 май 1986 г. (71 г.)

Тенсинг Норгей (на непалски: तेन्जिङ नोर्गे शेर्पा) е алпинист роден в Непал, участвал в седем експедиции към връх Еверест. На 29 май 1953 Норгей и Едмънд Хилъри стават първите хора, изкачили успешно върха, по време на експедиция, ръководена от Джон Хънт.

Тенсинг Норгей е роден през май 1914 в долината Кхарта в източното подножие на Еверест в Тибет в семейството на шерпски селянин. Малко по-късно семейството му се премества в областта Кхумбу в Непал. Като дете той на няколко пъти бяга в Катманду и в крайна сметка се установява в град Дарджилинг в Индия, където има значителна шерпска общност. През 30-те години той участва в три опита на британски експедиции да изкачат Еверест от северната тибетска страна. През 1947 участва в експедиция, влязла нелегално в Тибет и състояща се само от него, ексцентричния Ърл Денман и още един шерп.

Норгей участва и в други изкачвания в различни части на Южна Азия, известно време живее в днешен Пакистан. През 1952 се включва в две швейцарски експедиции, водени от Раймон Ламбер, първите сериозни опити за изкачване на Еверест от непалска страна, по време на които той и Ламбер достигат тогавашния рекорд за височина - 8 559 m. След като изкачва Еверест, Тенсинг Норгей е триумфално посрещнат в Индия и Непал.

През следващите години Тенсинг Норгей ръководи алпинистки тренировъчен център в Дарджилинг, а през 1978 основава собствена компания, Tenzing Norgay Adventures. Той умира през 1986 в Дарджилинг.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]