Теофана фон Саксен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Теофана Аладжова)
Теофана фон Саксен
Принцеса на Саксония
Лични данни
Родена
1949 г. (75 г.)
Семейство
ДинастияВетини
БащаПетър Аладжов
Бракове
принц Херман фон Саксен

Д-р Tеофана Аладжова фон Саксен e саксонска принцеса от български произход. Нейният прадядо е руски офицер от благороднически род от Кострома, Русия. Казва се Петър Иванович Мичурин и е братовчед на биолога Мичурин. Той дошъл в България по време на Освободителната война.


С брака си за принц Херман фон Саксен, член на фамилията на последния саксонски владетел Фридрих Август III (Саксония) – рода Ветини, тя придобива титлата Принцеса на Саксония, Херцогиня на Саксония.

Баща ѝ – Петър Аладжов е директор на Българска търговска банка и Върховен комисар на стопанството по време на Втората световна война.[1] Завършва Лудвиг Максимилиан университет с право и икономика.

Дарява средства за изграждането на паметник на Стефан Стамболов във Велико Търново. [2]. Патрон на организацията Freunde des deutschen Herzzentrums. [3].

Към началото на 2019 г. е осигурила 76 камиона с общо 3300 болнични легла и многобройни други медицински оборудвания на български болници. Носител на Почетен плакет от Министерство на здравеопазването на България като признание за дългогодишната ѝ дарителска дейност. [4] През 2019 г. получава наградата „Братя Евлоги и Христо Георгиеви“.


Източници[редактиране | редактиране на кода]