Тиквен фенер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тиквен фенер

Тиквеният фенер (познат още като jack-o'-lantern или в България „Светещият Джак“) представлява издълбана тиква с източник на светлина отвътре, чиято идея е да прогонва злите духове. Свързан е главно с празника Хелоуин. Докато първоначално за целта били използвани репи и цвекла, по-късно в употреба започват да влизат само тикви. В днешно време, обаче, може да се видят и изработки от други плодове и зеленчуци, например от ананас.

При направата на тиквен фенер се оформя капаче от върха на тиквата, тя се издълбава отвътре, премахват се семките ѝ, след което пък се дълбаят различни фигури (най-често чудовищно лице), а накрая се поставя и запалва свещ.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Като термин, по произход jack-o'-lantern е наименование на оптичния феномен ignis fatuus (или също will-o'-the-wisp в английския фолклор). Срещан най-вече в Източна Англия, неговата най-ранна известна употреба е през 60-те години на XVII век.[1] Терминът will-o'-the-wisp съдържа думата wisp (дума за сноп пръчки, понякога служещи за факла) и характерното име Уил. Другият англоезичен термин притежава същата конструкция.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Произходът на тиквените фенери е неясен. През XIX век в части от Ирландия и Хайлендс често използвали репи и кръмни цвекла; били издълбавани гротескови лица, които да напомнят на духове или гоблини. В тези части празникът, време на активност на духове, самодиви и феи, носел името Сауин. В Съмърсет също украсявали репи и цвекла. През XX век традицията започва да се разпространява из други части на Англия.

Съществуват и твърдения, че фенерите произлизат от Деня на Вси Светии. Кристофър Хил пише, че „фенери са били правени от репи и тикви в навечерието на Вси Светии, за да осветяват пътя на маскиралите се“.[2], докато Бетина Арнолд пък пише, че понякога били поставяни фенери на первазите с цел да държат злите духове далеч от дома.[3] Въпреки всичко няма конкретни доказателства, че това е правено в Ирландия. В подробно описание на хелоуинска нощ от 1834 година не се съдържа информация относно декорирани зеленчуци, а също така никъде в стихотворението на Робърт Бърнс „Хелоуин“ не са споменати такива.

Тикви, украсени по различни начини

Изработка[редактиране | редактиране на кода]

Правят се разрези в различни участъци на тиквата. Най-срещани са наподобяващите лице форми, изразяващи щастие, уплаха или смях. Все по-често се наблюдават комплексни форми, сред които популярни фигури, символи и лога. За издълбаване на тиква могат да послужат редица инструменти, като се започне от обикновени прибори и се стигне до специални инструменти, обичайно продавани в щандовете за празнична подготовка в магазините на Съединените щати. Предлагат се и готови шаблони.

След издълбаването на тиквата в нея се поставя източник на светлина (традиционно свещ) и капачето се връща обратно. Свещта се поставя както за осветяване, така и за по-голяма призрачност.

На това изображение ясно се вижда
капачето на тиквения фенер

Световни рекорди[редактиране | редактиране на кода]

Дълго време град Кийн държи рекорда за най-много тиквени фенери издълбани и запалени на едно място. Компанията „Life is good“ пък обединява сили с „Sunshine“, лагер за деца с животозастрашаващи заболявания и техните семейства, за да бъде рекордът ] съборен. Рекорд е поставен на 21 октомври 2006 година, когато 30 128 фенера са запалени едновременно в парк „Бостън комън“.[4] На 31 октомври 2011 година в Хайууд е направен опит за поставяне на рекорд, като по неофициални данни броят на тиквените фенери достига 30 919, но опитът не следва правилата на Гинес и в крайна сметка рекордът не е вписан. Така Бостън остава световен рекордьор.[5]

Най-големият тиквен фенер е направен от тогавашната най-голяма тиква – рекордът е осъществен на 31 октомври 2005 година в Пенсилвания благодарение на издълбалия тиквата Скот Къли и отгледалия я Лари Чекон. Теглото на тиквата се равнявало на около 666 килограма преди обработката ѝ.[6]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Jack o'lantern (n.). Etymonline.com. Посетен на 25 септември 2013.
  2. ((en)) Хил, Кристофър. Holidays and Holy Nights. Quest Books, 2003; стр.56.
  3. ((en)) Bettina Arnold – Halloween Lecture: Halloween Customs in the Celtic World. Pantherfile.uwm.edu. Посетен на 31 октомври 2013.
  4. ((en)) A love in Common for pumpkins. Boston.com. Посетен на 28 септември 2013.
  5. ((en)) Most lit jack-o'-lanterns displayed. Guinnessworldrecords.com. Посетен на 28 септември 2013.
  6. ((en)) Largest Jack O'Lantern. Web.archive.org. Посетен на 28 септември 2013.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Jack-o'-lantern“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.