Хелоуин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Хелоуин.

Хелоуин
Jack-o'-Lantern 2003-10-31.jpg
Празнува се отFlag of the United Kingdom (3-5).svg Великобритания,
Flag of Ireland.svg Ирландия,
Flag of the United States.svg САЩ,
Flag of Canada (Pantone).svg Канада и др. Halloween in Wien: Was Sie heute wissen müssen (нем.)</ref>
ВидЕзически
ЗначениеНачалото на новия календарен цикъл в келтския пагански календар
Дата31 октомври
Хелоуин в Общомедия

Хелоуин (на английски: Halloween, също All Hallows' Eve или All Saints' Eve)[1] е празник, който се провежда на 31 октомври. Началото си води от келтския езически ритуал Сауин (Samhain) и е един ден преди честването на католическия ден на Вси светии. По традиция децата носят „страшни“ костюми, тиквени фенери и обикалят съседите си, като искат бонбони и сладки с предупреждението, че ако не получат такива, ще им „изиграят номер“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Древните келти посрещали своята Нова година Сауин в края на октомври. Те живеели с вярването, че в нощта срещу нея починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. Събирали се около огньове, запалвани от друидите жреци, устройвали гадания.

Подобен на този е древният езически ритуал на кукерството, където присъстват същите атрибути – маски с рога и зловещо изражение, животински кожи, като целта в този случай обаче е гонене на злото, а не на душите на мъртвите.

Християните вярват, че душите след смъртта и Божия съд не се връщат на земята. През 853 г. от Боговъплъщението, от Рождество Христово папа Григорий IV, в опит да замени съществуващия езически ритуал, утвърдил 1 ноември като ден на Вси светии в католицизма, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. В православието денят „Вси светии“ се нарича Неделя на всички светии и се отбелязва през пролетта, в първата неделя след Петдесетница.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. false  Merriam-Webster's Encyclopædia of World Religions. // Merriam-Webster, 1999. Посетен на 2011-10-31. Halloween, also called All Hallows' Eve, holy or hallowed evening observed on October 31, the eve of All Saints' Day. The pre-Christian observances influenced the Christian festival of All Hallows' Eve, celebrated on the same date.