Хелоуин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Хелоуин.

Хелоуин
Хелоуин
Празнува се от  Великобритания,
 Ирландия,
 САЩ,
 Канада,
също несистематично в други страни[1]
Тип Езически
Значение Началото на новия календарен цикъл в келтския пагански календар
Дата 31 октомври
Хелоуин в Общомедия

Хелоуин (на английски: Halloween, също All Hallows' Eve или All Saints' Eve)[2] е празник, който се провежда на 31 октомври. Началото си води от келтския езически ритуал Сауин (Samhain) и е един ден преди честването на католическия ден на Вси светии. По традиция децата носят „страшни“ костюми, тиквени фенери и обикалят съседите си, като искат бонбони и сладки с предупреждението, че ако не получат такива, ще им „изиграят номер“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Древните келти посрещали своята Нова година Сауин в края на октомври. Те живеели с вярването, че в нощта срещу нея починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. Събирали се около огньове, запалвани от друидите жреци, устройвали гадания.

Подобен на този е древният езически ритуал на кукерството, където присъстват същите атрибути – маски с рога и зловещо изражение, животински кожи, като целта е гонене на злото.

Християните вярват, че душите след смъртта и Божия съд не се връщат на земята. През 853 г. от Боговъплъщението, от Рождество Христово папа Григорий IV, в опит да замени съществуващия езически ритуал, утвърдил 1 ноември като ден на Вси светии в католицизма, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. В православието денят „Вси светии“ се нарича Неделя на всички светии и се отбелязва през пролетта, в първата неделя след Петдесетница.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Halloween in Wien: Was Sie heute wissen müssen (нем.)
  2. false  Merriam-Webster's Encyclopædia of World Religions. // Merriam-Webster, 1999. Посетен на 2011-10-31. Halloween, also called All Hallows' Eve, holy or hallowed evening observed on October 31, the eve of All Saints' Day. The pre-Christian observances influenced the Christian festival of All Hallows' Eve, celebrated on the same date.