Принцеса на Дисни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Принцеса на Дисни
Информация
Типмедиен франчайз, базиран на оригинални филми с принцеси на Уолт Дисни Пикчърс
Произход САЩ
СобственикУолт Дисни Къмпани
Въведена2000 г.
Пазарисвят

бележки
 • Продукти
  книги, комикси, списания, филми, анимационни сериали, видео игри, музика, играчки, дрехи
Принцеса на Дисни в Общомедия

Принцеса на Дисни (на английски: Disney Princess), наричана още Линия на принцеса (на английски: Princess Line)[1], е медиен франчайз, собственост на Уолт Дисни Къмпани. Създаден от председателя на Дисни Консюмър Продъктс Анди Муни, франчайзът включва набор от измислени героини, които са се появявали в различни франчайзи на Дисни.

Франчайзът включва само главните героини от пълнометражни анимационни филми от канона на Уолт Дисни Анимейшън Студиос, като единственото изключение е Мерида, която е от филм на Пиксар Анимейшън Студиос.

Франчайзът не включва всички героини принцесни от цялата медиа, собственост на Дисни, а по-скоро се отнася до избрани конкретни образи от анимационните филми и сериали на компанията. 12-те героини във франчайза са: Снежанка, Пепеляшка, Аврора, Ариел, Бел, Жасмин, Покахонтас, Мулан, Тиана, Рапунцел, Мерида и Ваяна.

Под марката се пускат кукли, видеоклипове, дрехи, козметични продукти, декори за дома, играчки и редица други продукти с участието на гореизброените принцеси на Дисни.[2] Лицензополучателите на франчайза са Glidden (фототапети), Stride Rite (обувки), Hasbro (игри и кукли) и Fisher-Price (пластмасови фигурки).[3]

История[редактиране | редактиране на кода]

Концепция[редактиране | редактиране на кода]

Застанал на опашка на арената [на шоуто на Дисни на лед], бях заобиколен от малки момичета, облечени от главата до петите като принцеси ... Те дори не бяха продукти на Дисни. Те бяха принцеси, като че ли облечени в костюми за Хелоуин. И лампата изгасна. Очевидно тук имаше скрито търсене. И така, на следващата сутрин казах на екипа си: „Добре, нека установим стандарти и цветова палитра и поговорим с лицензополучателите, и да създадем колкото се може повече продукт, които ще позволят на тези момичета да правят това, което правят така или иначе: да се преобличат в героините от класическите филми“.

—Муни, за идеята му за създаването на франчайза Принцеса на Дисни, съобщено от Ню Йорк Таймс.[4]
Принцесите на Дисни по време на „коронацията“ на Мерида през 2013 г.

През декември 1999 г. бившият изпълнителен директор на Найк Анди Муни е назначен за председател на Дисни Консюмър Продъктс, подразделението на Уолт Дисни Къмпани.[5][6][7] Докато присъства на първото шоу Дисни на лед, Муни забелязва, че няколко момичета, присъстващи на шоуто, са облечени в облекла на принцеси – макар и не автентични стоки на Дисни.[8] „Те бяха принцеси, като че ли облечени в костюми за Хелоуин“, казва Муни пред Ню Йорк Таймс. На следващата сутрин Муни се обръща към компанията с насърчаването да започнат работа по законния франчайз Принцеса на Дисни през януари 2000 г.[9] Племенникът на Уолт, Рой Е. Дисни, възразява срещу създаването на линията, тъй като компанията отдавна „избягва смесване на герои от класическите си приказки в други разкази, като се притеснява, че това ще отслаби отделните истории“.[10]

Оригиналният линия се състои от Снежанка, Пепеляшка, Аврора, Ариел, Бел, Жасмин, Покахонтас, Мулан и Камбанка. Последната скоро е отстранена от състава; тя продължава в друг франчайз на компанията – Феите на Дисни. Това е първият път, когато героите са пуснати на пазара в отделен франчайз на оригиналните си филми. Муни решава, че когато се публикуват в маркетингови реклами като плакати, принцесите никога не трябва да осъществяват зрителен контакт помежду си в опит да запазят непокътнатите своите индивидуални светове. „[Всяка] се взира в малко по-различна посока, сякаш не подозира за присъствието на другите".[11]

По нетрадиционен начин Муни и екипът му стартират линията Принцеса на Дисни, без да използват фокус групи и с минимален маркетинг. До 2001 г. Дисни Консюмър Продъктс (ДКП) генерира около 300 милиона долара, но до 2012 г. подразделението е увеличило приходите до 3 милиарда долара, което го прави най-продавания потребителски развлекателен продукт в световен мащаб.[12] ДКП издава лицензи за продукти на принцеса за игри на Hasbro, за кукли на Mattel за и за пластмасови фигурки на Fisher-Price през 2000 г., позволявайки на франчайза да достигне границата от 1 милиард долара за три години.[13]

Разширяване[редактиране | редактиране на кода]

Тиана е деветата героиня към франчайза на принцесата, официално добавена на 14 март 2010 г., заемайки мястото на Камбанка. Нейната „коронация“ се провежда в Нюйоркския дворец.[14][15] Камбанка оглавява друг франчайз на компанията – Феите на Дисни, стартиран през 2005 г.[14] Рапунцел е „коронясана“ и включена във франчайза Принцеса на Дисни като десети член на 2 октомври 2011 г. в двореца Кенсингтън в Лондон, Англия.[16] На 11 май 2013 г. Дисни добавя първата героиня на Пиксар Мерида като единадесетата принцеса към франчайза на церемония по коронацията пред замъка на Пепеляшка в Магическото кралство в Уолд Дисни Уърлд.[17] На 21 март 2019 г. Ваяна е добавена към състава, без да има церемония по коронацията, като е включена в бъдещи стоки.[18]

Официален канон на Принцеса на Дисни[редактиране | редактиране на кода]

Отляво надясно: Снежанка, Принцът; Ариел, принц Ерик; Тиана, принц Навин; Рапунцел, Флин Райдър; Пепеляшка, Принц; Принц Филип, Аврора; Аладин, Жасмин; Бел, Звяра (преди да се върне в човешката си форма), 2012 г.
Принцесите и други герои на Дисни, Косплей, 2014 г.

Официалният канон на Принцеса на Дисни се състои от главните героини, повечето от които имат кралски връзки в своите измислени вселени, от дванадесет избрани филма на Дисни. Принцесите получават официален номер в състава на франчайза въз основа на хронологичния ред, в който са издадени техните филми, започвайки със Снежанка като първата и оригинална принцеса на Дисни, Пепеляшка – втората, последвана от Аврора и т.н.[19]

 1. Снежанка (Снежанка и седемте джуджета)
 2. Пепеляшка (Пепеляшка)
 3. Аврора (Спящата красавица)
 4. Ариел (Малката русалка)
 5. Бел (Красавицата и Звяра)
 6. Жасмин (Аладин)
 7. Покахонтас (Покахонтас)
 8. Мулан (Мулан)
 9. Тиана (Принцесата и жабокът)
 10. Рапунцел (Рапунцел и разбойникът)
 11. Мерида (Храбро сърце)
 12. Ваяна (Смелата Ваяна)

Единадесет от дванадесетте официални принцеси на Дисни са принцеси или културен еквивалент в рамките на своите измислени вселени. Аврора, Ариел, Жасмин, Рапунцел, Снежанка и Мерида са дъщери на крале (царе); Ваяна и Покахонтас са дъщери на племенни вождове. Пепеляшка, Бел и Тиана са принцеси по брак. Изключение е Мулан, дъщеря на порядъчен човек, която остава неомъжена, но се влюбва в някого от собствения си ранг в края на филма. Единадесет от дванадесетте са главни героини от съответните им филми, като Жасмин е единственото изключение.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. The Line Between Homage and Parody
 2. Fisher-Price Disney Princess Review // thehottoys.com. Архивиран от оригинала на 2013-10-02. Посетен на 26 August 2013.
 3. The $500 Million Battle Over Disney’s Princesses
 4. Orenstein, Peggy (December 24, 2006). „What's Wrong With Cinderella?“. The New York Times.
 5. Disney Hires Away Nike Marketer For Consumer-Products Division // The Wall Street Journal. December 14, 1999.
 6. Orenstein, Peggy. What's Wrong With Cinderella? // The New York Times. The New York Times Company, December 24, 2006. Архивиран от оригинала. Посетен на 12 April 2013.
 7. Bond, Paul. Disney's Head of Consumer Products Resigns // The Hollywood Reporter. The Hollywood Reporter, September 6, 2011. Архивиран от оригинала на April 9, 2014. Посетен на 12 April 2013.
 8. Johnson, Matthew. The Little Princess Syndrome: When Our Daughters Act Out Fairytales // Natural Life. Life Media. Архивиран от оригинала на 2013-07-08. Посетен на 12 April 2013.
 9. Orenstein, Peggy (December 24, 2006). „What's Wrong With Cinderella?“. The New York Times.
 10. The Line Between Homage and Parody // Los Angeles Times. November 25, 2007. Архивиран от оригинала. Посетен на August 15, 2016.
 11. Orenstein, Peggy (December 24, 2006). „What's Wrong With Cinderella?“. The New York Times.
 12. How Disney Princesses Became a Multibillion Dollar Brand // Word Press. Архивиран от оригинала на 2016-04-05. Посетен на 15 May 2016.
 13. The $500 Million Battle Over Disney’s Princesses
 14. а б What you don't know about Disney princesses: Demoted princess // CBS News. с. 5,6. Архивиран от оригинала. Посетен на August 14, 2016.
 15. Princess Tiana Officially Joins the Disney Princess Royal Court at Star-Studded Crowning Event in New York City // Disney Consumer Products. Посетен на December 15, 2014.
 16. Disney Throws a Party in London for Rapunzel // Fox News, September 29, 2011. Архивиран от оригинала. Посетен на March 6, 2014.
 17. Merida becomes Disney's 11th Princess in a ceremony at the Magic Kingdom // Orlando Attractions Magazine, May 11, 2013. Архивиран от оригинала. Посетен на March 7, 2014.
 18. What makes a princess a Disney Princess? // Attractions Magazine. March 21, 2019. Посетен на October 29, 2019.
 19. What you don't know about Disney princesses: Roll call // CBS News. с. 4. Архивиран от оригинала. Посетен на August 14, 2016.