Направо към съдържанието

Тимур и неговата команда

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тимур и неговата команда
Тимур и его команда
АвторАркадий Гайдар
Създаване27 август 1940 г.
СССР
Първо издание1940 г.
Оригинален езикруски език
Жанрповест
Ливий Щипачев в Тимур и неговата команда

„Тимур и неговата команда“ (на руски: Тимур и его команда) е съветски детски разказ от Аркадий Гайдар (1904 – 1941).

Аркадий Гайдар започва да пише историята в Москва през декември 1939 г. Историята, завършена през лятото на 1940 г., е заснета през същото лято и постига успех. Публикуван е през есента в седмичното списание „Пионерская правда“, с продължение следващата седмица, между 5 септември 1940 г. и 8 октомври 1940 г. Издадена е като книга през 1941 г. и има голям успех в цялата страна. Книгата е преведена на 75 езика и има повече от 14 милиона продажби.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

СССР, лятото на 1940 г. Женя, дъщерята на командира от Червената армия полковник Александров, среща връстника си Тимур в дача край Москва.[1]

Сестра ѝ Олга бърка Тимур с хулиган и забранява на по-малката си сестра да бъде приятелка с него. Всъщност Тимур е командир на група пионери, живеещи във ваканционно селище и тайно оказващи помощ на възрастни хора и семейства на войници от Червената армия.

В същото село има банда хулигани, начело с Мишка Квакин. Пионерите влизат в конфронтация с тези хулигани.

През нощта бащата на Женя идва в Москва за няколко часа. Олга, която е заминала за Москва, изпраща на Женя телеграма. Но Женя закъснява за последния влак. Тимур ѝ помага, като я довежда до Москва на мотоциклет. Момичето среща баща си. На следващия ден Женя и Олга, които разбират, че Тимур пожелава добро на сестра си, се връщат в дачата. Момчетата придружават чичо Тимур до фронта и се събират, за да се сбогуват, защото някои вече тръгват към дома.

На български[редактиране | редактиране на кода]

В киното[редактиране | редактиране на кода]

«Клятва Тимура» (1942)
  • Тимур и его команда, Одеская киностудия, сценаристи Александър Бланк, Сергей Линков, Нина Давидова, оператор Генадий Карюк, композитор Григорий Фрид, звезди Антон Табаков, Инга Третякова, Вячеслав Баранов (1976).[2]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Тимур и его команда // storytel.com. Посетен на 20 юни 2024.
  2. Тимур и его команда (1976) приключения // Одеская киностудия. Посетен на 20 юни 2024.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]