Товароподемност

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Товароподемност на превозно средство – автомобил, вагон, плавателен съд, самолет и др., е максималното количество товартонове или килограми), което може да бъде натоварено на него.

Тя може да варира от няколкостотин килограма (при малки автомобили) до десетки и даже стотици хиляди тона (при кораби).

Автомобилите се подразделят на такива с малка (до 2,5 т), средна (2,5 – 5 т) и голяма (над 5 т) товароподемност, като самосвалите товарят до 30 т, а камионите за строителството и рудодобива – от 40 до 100 т и дори повече.

Железопътните вагони могат да поемат съответно:

  • 2-осни вагони – от 15 до 27,5 т,
  • 4-осни вагони – от 40 до 62,5 т,
  • 8-осни вагони – до 125 т.

Най-разпространение са корабите с товароподемност от 5 до 25 хил. т, като при танкерите тя е значително по-голяма.

Сравнително по-малка е товароподемността на самолетите – от 5 до 25 т, и особено на хеликоптерите. За авиационните превозни средства е важно също и разстоянието на превоза (и възможностите за зареждане с гориво).

В авиацията[редактиране | редактиране на кода]

Английският термин payload се прилага за полезния товар, пренасян със самолети или ракети-носители и може да включва карго, пасажери, екипаж, амуниции, научна или друга апаратура. Ако се носи допълнително гориво, то също е част от товара. В бизнес контекст (например карго или чартърни полети) полезният товар се ограничава само до носещите приходи товари.[1]

За ракета-носител полезният товар може да е спътник, космическа сонда или космически апарат с хора, животни или друг товар. За балистична ракета полезният товар е една или повече бойни глави и съответните им системи; тяхното тегло се нарича throw-weight.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Енциклопедичен наръчник по външна търговия, т. 2, 1976, под ред. на ст.н.с. П. М. Пенков (гл. ред.)