Тодор Атанасовски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тодор Атанасовски
Тодор Атанасовски
югославски партизанин
Роден
Починал

Тодор Атанасовски с псевдоним Яне е югославски партизанин, деец на НОВМ, по-късно генерал-полковник от Югославската народна армия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 6 май 1924 г. в Кавадарци, тогава в Кралството на сърби, хървати и словенци. Кръстникът му Крум Попстефанов решава да го нарече Методия, но на сръбския чиновник му се сторило, че името звучи прекалено българско и го написал Милан. В дома му са му викали Тодорче или Тоде на галено име. Майката на Атанасовски е харесвала Пано Юнан, четник в четата на Добри Даскалов. През 1934 г. завършва четири отделения на основното училище. След това влиза в прогимназията и изкарва два класа и се отказва на третия. Тогава учи за обущар. През 1939 г. става калфа, но поради невъзможност да му плаща майсторът го освобождава. След окупацията на Югославия от Германия става секретар на комунисти. Взема псевдонима Яне, като още един партизанин има същото име - Никола Минчев. През 1942 г. става член на ЮКП. На 10 април 1945 г. е назначен за политически комисар на четиринадесета македонска младежка ударна бригада „Димитър Влахов“[1]. През 1945 г. е с чин полковник.

След войната учи във висшата пехотна школа в Белград. Служи на различни места в Сърбия, като през 1965 г. се завръща в Скопие и става началник-щаб на скопското военно окръжие. През 1972 г. става генерал-майор от ЮНА.[2]. Началник на Главния щаб за Народна отбрана на СРМ (1974-1982)и командир на Териториалната отбрана на СРМ (1982-1985)

Пенсионира се през 1985 г. и е повишен в чин генерал-полковник. Между 1989 и 1991 е председател на Съюза на борците на Македония. След като Киро Глигоров става президент назначава Атанасовски за член на Съвета за национална сигурност.

Умира в Скопие през юли 2018 г.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония