Никола Минчев (политик)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за политика от Северна Македония. За българския режисьор вижте Никола Минчев.

Никола Минчев
Никола Минчев
югославски политик
Роден
Починал
Партия Комунистическа партия на Македония
Факсимиле от решението на АСНОМ за въвеждането на македонския правопис с подписа на Никола Минчев

Никола Минчев (на македонска литературна норма: Никола Минчев) е югославски комунистически партизанин и политик от Социалистическа република Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1915 година в Кавадарци в семейството на дългогодишния български учител Борис Минчев. По професия е учител. Включва се в комунистическата съпротива през 1941 година и по време на Втората световна война е член на местния комитет на ЮКП в Кавадарци, командир на Тиквешкия народоосвободителен партизански отряд „Добри Даскалов“ и командир на Трета оперативна зона на НОВ и ПОМ. Избран е за член на Първото заседание на АСНОМ.

След войната е член на ЦК и на Политбюро на ЦК на КПМ, на Централния комитет на СКЮ. Минчев е пръв министър на просветата на Демократична федерална Македония (от 1945), член на парламентите на Народна република Македония и Федерална народна република Югославия. Министър на финансите на Югославия (1958-1962).

Никола Минчев е председател на Изпълнителния съвет (министър-председател) на Социалистическа Република Македония (1965-1968), след което е председател на Събранието на СРМ от 23 септември 1968 до 6 май 1974 г. Член е на Председателството на СФРЮ (1971-1974), а до 1983 г. е член на Съвета на федерацията. Умира на 6 април 1997 година в Скопие[1]. Носител на Партизански възпоменателен медал 1941 година[2].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Кратка биография от сайта на събранието на Република Македония
  2. Македонска енциклопедија, том II. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-024-1. с. 957. (на македонска литературна норма)
     Портал „Македония“         Портал „Македония