Вулнет Старова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вулнет Старова
Vulnet Starova
югославски лекар и политик
Роден
Починал

Образование Скопски университет
Семейство
Баща Ариф Старова

Вулнет Старова (на албански: Vulnet Starova) е югославски лекар и политик, председател на Събранието на Социалистическа република Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Поградец на 6 май 1934 година в семейството на Ариф Старова. Негов брат е писателят Луан Старова. През 1959 година завършва медицина в Скопския университет. През 1965 година специализира педиатрия в Клиника за детски болести, а през 1975 година защитава докторат по социална педиатрия в Прищина. Заема постове в Синдиката на обществените дейности, в Университетския съвет, в Законовата комисия на ЦК на Съюза на комунистите на Македония.[1]

Депутат е в републиканското Събрание и в югославската федерална Скупщина. Член на ЦК на Югославската комунистическа партия и на Изпълнителния съвет (правителството на СР Македония. Председател е на Събранието (парламента) на СР Македония от 28 април 1986 г. до 5 август 1991 г.

Преподава и практикува в Медицинския факултет на Скопския университет до смъртта си.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македонска енциклопедија, том II. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-024-1. с. 1420. (на македонска литературна норма)
  2. Биография на сайта на Събранието на РМ
     Портал „Македония“         Портал „Македония