Томас Баррак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Томас Джей Баррак
Thomas J. Barrack Jr.
американски предприемач
Роден
1947 г. (71 г.)
Бизнес дейност
Образование Южнокалифорнийски университет

Томас Джей Баррак (на английски: Thomas J. Barrack Jr.) е американски инвеститор в частни капиталови недвижими имоти и основател, председател и главен изпълнителен директор на компанията за инвестиции в недвижими имоти Colony Capital, със седалище в Лос Анджелис, Калифорния.

Произход и образование[редактиране | редактиране на кода]

Семейството му емигрира в Съединените щати от Ливан. Завършва бакалавърската си степен през 1969 година в Университета на Южна Калифорния, където бил звезда в отбора по ръгби на тяхното национално първенство.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Неговата първа работа била в кантората на Herbert W. Kalmbach , личен адвокат на президента Ричард Никсън. След това работи в Саудитска Арабия за Fluor Corporation. Там той научава арабски език и започва да работи за саудитски принцове. Малко след това помага за разрешаването на дипломатически проблем между Саудитска Арабия и Хаити.

По-късно Баррак работи като заместник-помощник в американското министерство на вътрешните работи под наблюдението на James G. Watt в администрацията на Рейгън.

През 1990 г. той основава Colony Capital и получава първоначална инвестиция от Bass и GE Capital, а по-късно и от Eli Broad, Merrill Lynch и Koo Чен-Фу. След което Баррак инвестира около 200 милиона долара в недвижими имоти в Близкия Изток и 534 милиона долара в необслужвани немски недвижими имоти и заеми. Чрез Colony Capital той управлява портфейл от 25 милиарда долара в активи, от хотелска верига Fairmont Raffles Hotels International в Азия, бившия курорт на Ага Хан в Сардиния, Resorts International Holdings, One & Only Resorts, Atlantis, и т.н.

Той бил член на Борда на директорите на Accor, Кerner, First Republic Bank, Continental Airlines, Korea First Bank, и Megaworld Properties & Holdings. Освен това френският президент Никола Саркози му присъжда почетната награда на Франция Chevalier de la Légion d'honneur. И е доверено лице в Университета на Южна Калифорния. Към септември 2011 г. Баррак е на 833 място сред най-богатите хора в света и на 375-то място сред най-богатите хора в САЩ, с богатство от 1.1. млрд. долара. Въпреки това, през 2014 г. той вече не е милиардер.

Политическа активност[редактиране | редактиране на кода]

Баррак подкрепя кандидатурата на Доналд Тръмп за президент през 2016 г. и е главен инициатор в набирането на средства за кампанията на Тръмп чрез „Rebuilding America Now“ Super PAC. Той бива спряган за министър на финансите в кабинета на Тръмп.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Баррак е женен и има четири деца. Живеят в Лос Анджелис, Калифорния и прекарва летата си в замък в Южна Франция. Той е собственик на ранчото Невърленд (Neverland Ranch).

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]