Томас Баррак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Томас Джей Баррак
Thomas J. Barrack Jr.
американски предприемач
Роден
28 април 1947 г. (76 г.)

Учил вЮжнокалифорнийски университет
ПартияРепубликанска партия
Семейство
Деца6

Томас Джей Баррак (на английски: Thomas J. Barrack Jr.) е американски инвеститор в частни капиталови недвижими имоти и основател, председател и главен изпълнителен директор на компанията за инвестиции в недвижими имоти Colony Capital, със седалище в Лос Анджелис, Калифорния.[1]

Произход и образование[редактиране | редактиране на кода]

Семейството му емигрира в Съединените щати от Ливан.[1] Завършва бакалавърската си степен през 1969 г. в Университета на Южна Калифорния, където бил звезда в отбора по ръгби на тяхното национално първенство.[2]

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Неговата първа работа била в кантората на Хърбърт Калмбах, личен адвокат на президента Ричард Никсън. След това работи в Саудитска Арабия за Fluor Corporation. Там той научава арабски език и започва да работи за саудитски принцове. Малко след това помага за разрешаването на дипломатически проблем между Саудитска Арабия и Хаити.

По-късно Баррак работи като заместник-помощник в американското министерство на вътрешните работи под наблюдението на Джеймс Уот в администрацията на Роналд Рейгън.[3]

През 1990 г. той основава Colony Capital и получава първоначална инвестиция от Bass и GE Capital, а по-късно и от Eli Broad, Merrill Lynch и Koo Чен-Фу. След което Баррак инвестира около 200 милиона долара в недвижими имоти в Близкия Изток и 534 милиона долара в необслужвани немски недвижими имоти и заеми. Чрез Colony Capital той управлява портфейл от 25 милиарда долара в активи, от хотелска верига Fairmont Raffles Hotels International в Азия, бившия курорт на Ага Хан в Сардиния, Resorts International Holdings, One & Only Resorts, Atlantis, и т.н.

Той бил член на Борда на директорите на Accor, Кerner, First Republic Bank, Continental Airlines, Korea First Bank и Megaworld Properties & Holdings. Освен това френският президент Никола Саркози му присъжда почетната награда на Франция Орден на Почетния легион.[2] И е доверено лице в Университета на Южна Калифорния. Към септември 2011 г. Баррак е на 833 място сред най-богатите хора в света и на 375-о място сред най-богатите хора в САЩ, с богатство от 1.1. млрд. долара. През 2014 г. той вече не е милиардер.

Политическа активност[редактиране | редактиране на кода]

Баррак подкрепя кандидатурата на Доналд Тръмп за президент през 2016 г. и е главен инициатор в набирането на средства за кампанията на Тръмп чрез „Rebuilding America Now“ Super PAC.[4][5] Той бива спряган за министър на финансите в кабинета на Тръмп.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Баррак е разведен от 2016 г. и има шест деца.[6] Живеят в Лос Анджелис, Калифорния и прекарва летата си в замък в Южна Франция. Той е собственик на ранчото Невърленд (Neverland Ranch).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б ((en)) Томас Баррак на сайта на Форбс.
  2. а б ((en)) Colony Capital, Inc - Management // colonyinc.com. Архивиран от оригинала на 2016-01-02. Посетен на December 7, 2018.
  3. ((en)) Arab Bankers Association of North America // Arabbankers.org, November 20, 2012. Посетен на March 6, 2012.
  4. ((en)) Swan, Jonathan. Where Republican donors stand on Donald Trump // The Hill, May 15, 2016. Посетен на May 15, 2016.
  5. ((en)) Beckel, Michael. Trump's new super PAC attack dog // Center for Public Integrity. July 19, 2016. Посетен на July 21, 2016.
  6. ((en)) Sam Dangremond, Here's What You Need to Know About Thomas Barrack, Jr., Town and Country Magazine, Oct 26, 2017.