Томас Малори

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Томас Малори
Thomas Malory
Роден
около 1405 г.
Починал
14 март 1471 г. (66 г.)
ПогребанСити, Великобритания

Националност Англия
Литература
Известни творбиСмъртта на Артур
Семейство

Уебсайт
Томас Малори в Общомедия

Сър Томас Малори (на английски: Thomas Malory, ок. 1415 – 14 март 1471 г.) е английски писател, автор и съставител на Смъртта на Артур. Антикварят Джон Леланд (1506 – 1552) го счита за уелсец, но повечето съвременни учени вярват, че той е сър Томас Малори от Нюболд Ревъл в Уорикшър. Името произлиза от старофренската дума maleüré, означаваща „злощастен“ или „злочест“.

Малори вероятно е роден около 1405 г. (макар някои учени да предлагат по-ранна дата). През 1444 и 1445 г. Малори е избиран за представител на своето графство в Английския парламент. През 50-те години на XV век Малори натрупва дълъг списък с криминални обвинения, включително за въоръжен обир, изнасилване, крадене на овце и опит за засада на Хъмфри Стафърд, първи херцог на Бъкингам. Малори е затворен последователно на няколко места в Лондон, но от време на време е освобождаван под гаранция. Двукратно бяга от затвора, веднъж биейки се с разнообразни оръжия и преплувайки ров с вода. Срещу него никога не е заведено дело по отправените му обвинения. През 60-те години на XV век поне веднъж е помилван от крал Хенри VI, но по-често специално е изключван от помилване от Хенри VI, както и от неговия съперник и наследник Едуард IV. Малори вероятно е поддръжник на Ланкастърската династия по време на Войната на розите. Вероятно участва в ланкастърския заговор на Кук през 1468 г., което става причина да бъде изключен от общото помилване. Може да се заключи от коментари, които Малори прави в края на раздели от повествованието си, че поне част от творбата си е написал в затвора. Уилям Олдис предполага, че Малори може да е бил свещеник на основание на себеописанието в колофона на Смъртта на Артур, творбата, която го прави най-видния писател на артуровата легенда.

Малори умира през март 1471 г., по-малко от две години след завършването на книгата си, която е отпечатана през 1485 г. от Уилям Какстън.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]