Смъртта на Артур

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Смъртта на Артур
Le Morte Darthur
Смъртта на крал Артур, худ. Джеймс Арчър
Смъртта на крал Артур,
худ. Джеймс Арчър
АвторТомас Малъри
Първо издание
Кралство Англия
Оригинален езиканглийски
Жанррицарски роман
Видроман

Издателство в БългарияНародна култура (1989)
ПреводачМария Ранкова
Смъртта на Артур в Общомедия

Смъртта на Артур (на среднофренски Le Morte d'Arthur, в първото издание: Le Morte Darthur) е сборникът на сър Томас Малъри на френски и английски артурови романси. Книгата съдържа оригинални произведения на Малъри (историята за сър Гарет) и преразказва по-старите истории в светлината на възгледите и интерпретациите на Малъри. За първи път публикувана през 1485 г. от Уилям Какстън. Тя се оказва популярна и е препубликувана през 1498 и 1529 г. от Уинкин де Уърд, който наследява печатницата на Какстън. Смъртта на Артур е най-известната творба на английски език за артуровата легенда. Много съвременни артурови писатели са използвали Малъри като свой основен източник.

Малъри вероятно започва Смъртта на Артур докато е в затвора през 50-те години на 15 век и я завършва през през 70-те години. Първоначално възнамерявал Le Morte Darthur да бъде заглавието само на последната книга от цикъла; той назовава цялата творба: The hoole booke of kyng Arthur & of his noble knyghtes of the rounde table; Какстън може да е разбрал погрешно намеренията на автора при именуването на творбата. Какстън разделя творбата на 21 книги, съдържащи 507 глави. Първоначално Малъри разделя творбата си в осем основни истории:

  1. Раждането и издигането на Артур: „От сватбата на крал Утер Пендрагон до крал Артур, който царува след него и извърши много битки“
  2. Войната на крал Артур срещу римляните: „Благородната история между крал Артур и Луций, императорът на Рим“
  3. Книгата на Ланселот: „Благородната история за сър Ланселот от Езерото“
  4. Книгата за Гарет (брат на Гауейн): „Историята на сър Гарет от Оркни“
  5. Тристан и Изолда: „Първата и втората книга за сър Тристрам де Лион"
  6. Търсенето на Свещения граал: „Благородната история на Сангреала“
  7. Любовната история между Ланселот и Гуиневир: „Сър Ланселот и кралица Гуиневир"
  8. Разпадането на Рицарите на Кръглата маса и смъртта на Артур: „Смъртта на Артур“

Повечето от събитията се случват в Британия и Франция във втората половина на 5 век. В някои части действието се развива и по-надалеч – до Рим и Сарас (мистичен остров; близо до Вавилон) и припомня библейски истории от древния Близък изток.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]