Трифко Грабеж

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Трифко Грабеж
сръбски атентатор
Трифко Грабеж 
Роден: 28 юни 1895 г.
Починал: февруари 1918 г. (22 г.)

Трѝфун "Трѝфко" Грàбеж (на сръбски: Трифко Грабеж; 28 юни 1895 – 21 август 1916) е босненски сърбин, революционер и пряк участник в покушението срещу австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд, което се превръща във формален повод за започване на Първата световна война.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 28 юни 1896 г. в Пале, общински център в Босна и Херцеговина, населен предимно с етнически сърби. Учи първоначално в родния си град, но на 17 години е изгонен от училище и е наказан с 14 ден затвор, заради стачка срещу един от учителите.

Напуска Пале и се премества в Белград. Там продължава учението си, като междувременно се включва в тайната военна организация "Черната ръка". През следващите 2 години прекарва почти цялото си свободно време в средата на сръбски националисти, които чертаят планове за присъединяване на Босна и Херцеговина, анексирана по това време от Австро-Унгария, към кралство Сърбия, а също за обединение на всички земи, населени с южни славяни или поне на всички сърби в една обща държава под скиптъра на сръбския крал.

По това време той е сериозно болен от туберкулоза, нелечима по онова време болест, и не вижда жизнени перспективи пред себе си. Единственото, което му остава, е да отдаде и последните си сили на каузата, към която е привлечен и която според него си заслужава всички жертви.

Сараевски атентат[редактиране | редактиране на кода]

Научавайки за предстоящото посещение на австроунгарския престолонаследник Франц Фердинанд, за да наблюдава военни маневри край Сараево в края на юни, "Черната ръка" организира покушение срещу високопоставената особа с намерение да разклати основите на Австро-Унгарската империя и да ускори освобождаването на Босна и Херцеговина. За тази цел използва своето босненско подразделение – младежката националистическа организация "Млада Босна". Седмина са определени за преки участници в терористичния акт, а останалите вземат повече или по-малко дейно участие в подготовката. Данило Илич привлича като пряк участник и Трифко Грабеж. Той, заедно с другите атентатори, заема позиция сред тълпата по крайбрежната уличка "Апел", по която ще мине кортежът с официалните гости. Автомобилите се движат на бавен ход и гюруците им са свалени, за да може местното население да види по-добре своите управници и да ги приветства. Идеална възможност за покушение. Но недобре обучените младежи не успяват от първия път. Едва третият в редицата атентатори, Неделко Чабринович, хвърля ръчна граната по колоната автомобили, обаче не улучва и бомбата избухва в колата, следваща колата на ерцхерцога. Има ранени и убити сред пътниците и посрещачите. Колите ускоряват ход, тълпата се втурва на всички посоки и останалите заговорници, сред които е и Трифко Грабеж, нямат възможност да действат.

Няколко часа по-късно ерцхерцогът действително бива убит след самостоятелна акция на Гаврило Принцип, който вижда колата с височайшите гости, отправили се към болницата да посетят ранените служители. Принцип въобще не се колебае – изскача напред, вади пистолета и гръмва няколко пъти, като застрелва ерцхерцога и съпругата му на място.

Присъда[редактиране | редактиране на кода]

След атентата сараевската полиция арестува не само преките участници, но и повечето членове на "Млада Босна". На провелия се през октомври месец същата година процес петима са осъдени на обесване, като двама в последствие са помилвани от самия император Франц Йосиф. Останалите, поради неизпълнено пълнолетие (навършени 21 години) или поради по-малката роля в подготовката на атентата са осъдени на дълги години тъмничен затвор. Деветима са оправдани, а един, Мухамед Мехмедбашич, успява да избяга. Младежката организация е разформирована и обявена извън закона.

В този процес Трифко Грабеж, въпреки че е измежду основните участници в атентата, получава само 20 години строг тъмничен затвор поради навършените едва 19 години. Той обаче е тежко болен от туберкулоза, а суровите условия в затвора влошават още повече здравословното му състояние. Отива си едва на 20 години на 21 август 1916 г. в затвора в крепостта Терезиенщат.


WP-TranslationProject TwoFlags.svgТази статия включва текст, преведен от статията „Trifko Grabež“ в Уикипедия на английски (автори).
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Трифко Грабеж“ в Уикипедия на сръбски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.