Трифун Бузев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Трифун Бузев
Трифун Бузев
български революционер и интербригадист
Роден
Починал
23 юни 1966 г. (76 г.)

Трифун (Трайко Тръпко)[1] Петров Бузев (на македонска литературна норма: Трифун Петров Бузев) е български революционер и участник в Испанската гражданска война.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1889 година[2] или в 1892 година[1] в град Воден, Османска империя, днес Едеса, Гърция. Участва в българското революционното движение. През Балканската война се преселва в Съединените щати, където участва активно в работническото движение в Ню Йорк, и поради това е изключен от гимназията в родния си град. След избухването на Испанската гражданска война, Бузев заминава с други доброволци, за да се сражава на страната на републиканските сили. Зачислен е в състава на Петнадесета интернационална бригада. Сражава се на шест фронта до самия край на войната и пет пъти е ранен. Получава чин подпоручик. В 1939 година с последните републикански части минава във Франция. В 1947 година се установява в Народна Република Македония и умира в Скопие на 23 юни 1966 година.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Сирков, Димитър. В защита на Испанската република : 1936 - 1939. София, Издателство на Българската комунистическа партия, 1967. с. 249.
  2. а б Литовски, Александър, Јубилеен календар за Егејскиот дел на Македонија во 2009, Организација на македонците-потомци од Егејскиот дял на Македонија - Битола, стр. 15.