Трудова Македония

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Трудова Македония“
Trudova Makedonia.JPG
Информация
Вид седмичник
Начало 1934 г.
Край 1938 г.
Главен редактор Георги Пирински Старши
Език български
Свързани вестници Балканско сдружение
Народна воля
Трудова Македония в Общомедия

Трудова Македония“ (на английски: Toiling Macedonia) е вестник на македонистката емиграция в САЩ, официален печатен орган на Македонския народен съюз.

Излиза на български език, с отделни пасажи на английски, главен редактор на вестника е Георги Пирински Старши. Излиза веднъж месечно, а по-късно на половин месец, в периода юли 1934 - януари 1938 година на мястото на вестник „Балканско сдружение“. Поддържа тезите на ВМРО (обединена), Резолюцията на Коминтерна по македонския въпрос (1934) и МАНС за съществуване на отделна македонска нация. В продължение на няколко броя публикува статията „Защо ние македонците сме отделна нацияВасил Ивановски (под псевдонима Бистришки) и често на страниците си влиза в задочен спор с печатния орган на МПОМакедонска трибуна“.

След договореност за съвместни действия между МАНС и Българо-македонските работнически просветни клубове в САЩ от 11 февруари 1938 година издаването на „Трудова Македония“ е преустановено, а на негово място започва да излиза всяка седмица вестник „Народна воля“.[1] [2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония