Македонски народен съюз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Македонски народен съюз
Annual Report of the MPU 1937.png
Годишен доклад на Централния комитет на Македонския народен съюз в Америка пред делегатите на Седмия конгрес в Гери, Инд., на 5 септ. 1937 г.
Информация
Акроними МНС
Тип емигрантска организация
Основана 1929 г.
Закрита 1949 г.
Правно положение несъществуваща
Официални езици български, английски
Ръководител Смиле Войданов
Георги Пирински
ВестнициБалканско сдружение“ (1931 - 1934),
Трудова Македония“ (1934 - 1938),
Народна воля“ (1938 – 1978)

Македонският народен съюз (на английски: Macedonian People's League) е лява политическа организация на македонските емигранти в Северна Америка, чиято главна цел е пропагандиране формирането на самостоятелна македонска държава.

Основите на МНС са поставени от Смиле Войданов, в град Понтиак (Мичиган), през 1929 година. През 1930 година в Толедо (Охайо) е проведена първата конференция на съюза, като за председател на централното ръководно тяло е избран Смиле Войданов,[1] а за секретар Георги Пирински. Първият редовен конгрес е проведен през 1931 в Гери (Индиана), и оттогава официално се формира Македонски народен съюз. Веднага след формирането си МНС се свързва с различни леви организации в САЩ и Европа, както и с Коминтерна. През 1938 година МНС е преименуван в Македоно-американски народен съюз (Macedonian-American People's League), а от канадската част на МНС е основан Македоно-канадски народен съюз (МКНС). Лигата представлява просъветското крило на македонското движение и публикува излизащия на български език комунистически седмичник „Народна воля“. Бори се за създаването на самостоятелна Македония в рамките на една Балканска федерация. След началото на Студената война през 1948 г. с решение на държавният обвинител на САЩ, МАНС е разпуснат като прокомунистическа организация и с това е преустановена неговата работа. През 1949 година организацията практически престава да съществува[2].

Основен противник на организацията в САЩ и Канада е Македонската патриотична организация.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония