Македонски народен съюз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Македонски народен съюз
Годишен доклад на Централния комитет на Македонския народен съюз в Америка пред делегатите на Седмия конгрес в Гери, Инд., на 5 септ. 1937 г.
Годишен доклад на Централния комитет на Македонския народен съюз в Америка пред делегатите на Седмия конгрес в Гери, Инд., на 5 септ. 1937 г.
Информация
Акроними МНС
Тип емигрантска организация
Основана 1929 г.
Закрита 1949 г.
Правно положение несъществуваща
Официални езици български, английски
Ръководител Смиле Войданов
Георги Пирински
Вестници Балканско сдружение“ (1931 - 1934),
Трудова Македония“ (1934 - 1938),
Народна воля“ (1938 – 1978)

Македонският народен съюз (на английски: Macedonian People's League) е лява политическа организация на македонските емигранти в Северна Америка, чиято главна цел е пропагандиране формирането на самостоятелна македонска държава.

Основите на МНС са поставени от Смиле Войданов, в град Понтиак (Мичиган), през 1929 година. През 1930 година в Толедо (Охайо) е проведена първата конференция на съюза, като за председател на централното ръководно тяло е избран Смиле Войданов,[1] а за секретар Георги Пирински. Първият редовен конгрес е проведен през 1931 в Гери (Индиана), и оттогава официално се формира Македонски народен съюз. Веднага след формирането си МНС се свързва с различни леви организации в САЩ и Европа, както и с Коминтерна. През 1938 година МНС е преименуван в Македоно-американски народен съюз (Macedonian-American People's League), а от канадската част на МНС е основан Македоно-канадски народен съюз (МКНС). Лигата представлява просъветското крило на македонското движение и публикува излизащия на български език комунистически седмичник „Народна воля“. Бори се за създаването на самостоятелна Македония в рамките на една Балканска федерация. След началото на Студената война през 1948 г. с решение на държавния обвинител на САЩ, МАНС е разпуснат като прокомунистическа организация и с това е преустановена неговата работа. През 1949 година организацията практически престава да съществува[2].

Основен противник на организацията в САЩ и Канада е Македонската патриотична организация.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония